fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi nadoknadili dio gubitaka

Indeksi nadoknadili dio gubitaka

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u utorak su nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su ulagače ohrabrile poruke iz Vašingtona i Pekinga da se razgovori o trgovinskim odnosima nastavljaju.

Dow Jones ojačao je 0,82 odsto na 25.532 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 odsto na 2.834 poena, a Nasdaq indeks 1,14 odsto na 7.734 bod.

Indeksi su tako nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, kada su potonuli više od 2,3 odsto nakon što je Peking najavio povećanje carina na 60 milijardi USD vrijedan američki uvoz, uzvrativši time na prošlosedmično povećanje carina Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na uvoz kineskih proizvoda, prenosi Hina.

Obje strane su poslale umirujuće poruke. Tako je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da se radi o “maloj svađi” i da se dobar dijalog nastavlja.
Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da vjeruje da se pregovori nastavljaju.

Ulagači su se plašili da se nakon prošlosedmičnih oštrih poruka s dvodnevnih pregovora u Vašingtonu i povećanja carina razgovori neće nastaviti.
No, Trumpove poruke su ih umirile.

„Pretpostavljam da mnogi i dalje shvataju predsjednika ozbiljnim kada daje takve komentare. Žele vjerovati u ono što govori, da će se pregovori dobro završiti”, rekao je direktor u firmi Bell Investment Advisors, Jim Bell.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih deset cijene dionica su porasle, a pale su samo u komunalnom sektoru.

Pritom su cijene dionica Boeinga i Caterpillara, dva industrijska diva koji su najviše osjetljivi na trgovinska pitanja, nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana, kada su potonule više od 4,5 odsto.

Oporavile su se i cijene dionica proizvođača poluprovodnika, nakon što su dan ranije bile pod snažnim pritiskom, jer te kompanije veliki dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,09 odsto na 7.241 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,97 odsto na 11.991 poena, a pariski CAC 1,5 odsto na 5.341 bod.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...