fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySve opštine uredno uplatile poreze i doprinose

Sve opštine uredno uplatile poreze i doprinose

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sve opštine u Crnoj Gori za prva tri mjeseca ove godine uredno su uplatile poreze i doprinose na zarade, što je prvi put u poslednjih deset godina, saopštio je direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša.

Opštine Pljevlja, Berane, Ulcinj, Cetinje, Bijelo Polje i Plav reprogramirale su poreski dug 2015. godine i redovno izmirivale te obaveze prema državi, ali su kasnile sa tekućim obavezama i nakon tri godine uspjele su da finansije dovedu u red.

“Možemo konstatovati da je ovo prvi kvartal unazad možda i deceniju da su lokalne samouprave uredno izmirile svoje poreske obaveze, odnosno da su tokom tri mjeseca ove, uz isplatu zarada, plaćale i doprinose”, rekao je Mugoša za Prvu TV.

Po osnovu poreza i doprinosa 16 crnogorskih opština 2015. godine reprogramiralo je 90 miliona EUR, a dvije godine kasnije to su učinile i lokalna preduzeća i javne ustanove sa dugom od 11 miliona.

“Na sve planove dali smo saglasnost, jer su urađeni vrlo korektno i zaista smo svi zajedno shvatili da moramo najveće opterećenje smanjiti, broj zaposlenih i napraviti racionalizaciju svih troškova. Nije nam cilj da iniciramo stečajeve, već da se sve poreske obaveze uredno izmiruju i da zaposleni mogu ostvariti svoja osnovna prava na zdravstvenu zaštitu i kada se steknu uslovi da odu u penziju”, ukazao je Mugoša.

Obaveza lokalnih samouprava i javnih preduzeća, kako je naveo, je da pored tekućih, servisiraju i obaveze iz reprograma, što već više od tri godine rade Nikšić, Budva, Bar, Šavnik, Andrijevica, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin i Mojkovac.

“Uvjeren sam i gotovo 100 odsto siguran da će dug lokalnih uprava i javnih preduzeća pokazati tendenciju pada, a naravno PU je tu vrlo raspoložena da za sve one koji pokažu želju i volju da se na ovaj način vrlo odgovorno odnesu prema svim obavezama i pokazaće i vrlo visok stepen tolerancije”, naglasio je Mugoša.

Iz PU poručuju da će istrajati u namjeri da održe ovaj stepen poreske discipline kod opština i javnih preduzeća, ali i kod privatnih i očekuju da će i dug lokalnih samouprava i javnih preduzeća početi da se smanjuje.

Najčitanije