fbpx
NaslovnicaMINA SvijetBez promjene politike nakon povlačenja SAD-a

Bez promjene politike nakon povlačenja SAD-a

Jerusalim, (MINA) – Izrael će nastaviti da se bori protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji, saopštio je premijer te države Benjamin Natanjahu i poručio sugrađanima da ne budu zabrinuti nakon najave o povlačenju američkih vojnika.

Američki predsjednik Donald Tramp nedavno je najavio potpuno povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije.

On je ocijenio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) postigle krajnji cilj, “pobijedivši pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u toj zemlji”.

Američka prisutnost na sirijskoj teritoriji za Izrael je predstavljala svojevrsnu zaštitu protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji i protivtežu znatnom ruskom uticaju, prenosi Al jazeera Balkans.

Rusija i dva velika izraelska neprijatelja, libanonski Hezbolah i Iran, saveznici su režima Basara al-Asada u građanskom ratu koji je opustošio Siriju.

Netanjahu je kazao da odluka o povlačenju oko dvije hiljade američkih vojnika iz Sirije neće izmijeniti dosljednost njihove politike.

“I dalje ćemo djelovati protiv pokušaja Irana da uspostavi vojnu prisutnost u Siriji i ako bude trebalo, tamo ćemo proširiti svoje aktivnosti”, rekao je Natanjahu i dodao da želi da “smiri” sve one koji su zabrinuti zbog takvog razvoja događaja.

On je naveo i da će saradnja sa SAD-om u potpunosti biti nastavljena.

Američko povlačenje lišava SAD uticaja u Siriji, zemlji opustošenoj građanskim ratom, a kurdsku grupu (YPG) ostavlja bez vojne podrške u trenutku kada im turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prijeti napadom, smatrajući ih “teroristima”.

Izrael je izveo na desetine napada na Siriju od početka rata 2011. godine, ciljajući položaje Hezbolaha i iranske interese.

Izraelske operacije u Siriji još više su se zakomplikovale, nakon što je sirijska protivzračna odbrana 17. septembra nakon izraelskog napada na zemlju greškom srušila ruski vojni avion.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...