fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada formirala Koordinaciono tijelo za projekat Velje brdo

Vlada formirala Koordinaciono tijelo za projekat Velje brdo

Podgorica, (MINA – BUSINESS) – Vlada Crne Gore formirala je na današnjoj sjednici Koordinaciono tijelo za realizaciju projekta „Velje brdo“, na čijem čelu će biti ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slaven Radunović.

U saopštenju Vlade se navodi da je cilj formiranja tog tijela uspostavljanje koordinacije za realizaciju projekta.

Iz Vlade su kazali da su glavni zadaci Koordinacionog tijela priprema finansijske analize projekta i koordinacija relevantnih institucija i izvođača radova, a kako bi se osigurala efikasna realizacija projekta.

Dodaje se da se zadaci Koordinacionog tijela odnose i na praćenje korišćenja budžetskih sredstava i drugih resursa namijenjenih za realizaciju projekta i izradu mjesečnih izvještaja i preporuka o napretku i eventualnim rizicima vezanim za realizaciju projekta.

Kako je saopšteno, Vlada je donijela i Odluku o izmjenama Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada i Odluke o izmjeni Odluke o određivanju rukovodica izrade i visini nalnade za rukovodioca i stručni tim za izradu Izmjena i dopuna PUP-a.

„Kako je definisano programskim zadatkom, cilj izrade Izmjena i dopuna PUP-a je da se preispitaju postojeća prostorno-planska rješenja sa aspekta potrebe za obezbjeđivanje preduslova za realizaciju projekata značajnih za Glavni grad i državu, uključujući i investiciono-razvojni projekat „Velje brdo““, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, planska rješenja je potrebno preispitati i sa aspekta demografskih promjena u smislu povećavanja broja stanovnika, imajući u vidu protok vremena od donošenja planskog dokumenta čije se izmjene vrše.

U saopštenju se navodi da je Vlada na današnjoj sjednici donijela i Plan pripreme zimske turističke sezone 2024/2025. godine.

„Cilj izrade ovog dokumenta je povezivanje učesnika na svim nivoima, kako bi se omogućila nesmetana priprema i odvijanje turističke sezone, što bi rezultiralo povećanjem kvalitativnih, kvantitativnih i finansijskih efekata“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, cilj je povećanje nivoa satisfakcije turista, turističke privrede i domaćeg stanovništva, kao nezaobilaznog aktera održivog turističkog razvoja.

„Planom su definisane aktivnosti koje će institucije i privredni subjekti, direktno i indirektno uključeni u pripremu sezone, kako na nivou države, tako i na lokalnom nivou, realizovati prije i tokom zimske turističke sezone“, kazali su iz Vlade.

U saopštenju se podsjeća da je i dalje evidentno da u pojedinim opštinama na sjeveru nedostaje inicijativa za organizovanje događaja koji će privući turiste, kao i kapaciteta za smještaj turista, što su ograničavajući faktori razvoja prostora kao cjelogodišnje turističke destinacije.

„Ovaj problem je prepoznat u prethodnom periodu pa je Ministarstvo turizma u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) definisalo podsticajne mjere za pomoć u realizaciji manifestacija, diverzifikaciji i unapređenju ponude, marketinških aktivnosti, poboljšanje avio dostupnosti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se zimska turistička sezona na sjeveru prvenstveno bazira na infrastrukturnim uslovima u ski centrima, kao i da je zbog toga neophodno raditi na unapređenju postojeće ponude, razvojem i diverzifikacijom novih proizvoda odnosno sadržaja, kako bi dodatno animirali posjetioce u slučaju nedostatka sniježnih padavina.

Na današnjoj sjednici je usvojen i Finansijski plan prihoda i rashoda za ovu godinu za „Aerodromi Crne Gore“ AD Podgorica, kojim su predviđeni poslovni prihodi te kompanije od 40,43 miliona EUR, što znači da su veći za 13 odsto u odnosu na 2023. godinu.

„Prema planu fizičkog obima saobraćaja, koji je rađen na bazi analize pristiglih najava aviokompanija i ostvarenog saobraćaja u prethodnom periodu, ove godine će na nivou Društva biti opsluženo 13.825 vazduhoplova, kao i 2.888.502 putnika, što predstavlja rast od 15 odsto u odnosu na prošlu godinu“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su za ovu godinu planirani rashodi u iznosu od 27,78 miliona EUR, što je za 11,9 odsto više u odnosu na prošlu.

„Rezultat poslovanja, odnosno planirani profit, prije oporezivanja za ovu godinu iznosi 12,4 miliona i bolji je u odnosu na prethodnu godinu za 18 odsto“, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako su istakli, planom javnih nabavki za ovu godinu predviđeno je 10,7 miliona ulaganja u nabavku robe, radova i usluga, od čega se na osnovna sredstva odnosi 6,9 miliona, a na operativne troškove 3,7 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kod Tomaševa ubijene dvije osobe, traga se za napadačem

Podgorica, (MINA) – Dvije starije osobe ubijene su večeras u blizini Tomaševa u Bijelom...