fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHUPX referentna energetska berza za narednu godinu

HUPX referentna energetska berza za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo energetike donijelo je rješenje o utvrđivanju Mađarske berze električne energije (HUPX) – Day Ahead Market, za referentnu energetsku berzu za narednu godinu.

Sa te berze će se, kako su objasnili iz Ministarstva, koristiti podaci o cijeni električne energije neophodne za obračun koncesione naknade.

“Ova obaveza je proistekla na osnovu Uredbe o načinu utvrđivanja koncesione naknade za privredno društvo ili pravno lice, koje koristi vodnu akumulaciju i/ili vodotok za proizvodnju električne energije u hidroelektranama, kojom je propisano da organ državne uprave, nadležan za poslove energetike, utvrđuje referentnu energetsku berzu”, navodi se u saopštenju.

Navedenom Uredbom je propisano da se koncesiona naknada računa kao procentualni udio od prihoda. Prihod koji se ostvaruje po ovom osnovu se dobija kao proizvod cijene električne energije i ostvarene proizvodnje.

Cijena električne energije u godini za koju se vrši obračun koncesione naknade, prema ovoj Uredbi, predstavlja prosječnu godišnju cijenu elektične energije sa referentne energetske berze u toj godini.

“Cijeneći navedeno, a u cilju stvaranja uslova za implementaciju ovog propisa, donijeto je rješenje o utvrđivanju referentne energetske berze”, zaključili su iz Ministarsva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije