fbpx
NaslovnicaMina SportNastavak projekta Razvoj rukometa u vrtićima, priređena bojanka rukoMEtić

Nastavak projekta Razvoj rukometa u vrtićima, priređena bojanka rukoMEtić

Podgorica, (MINA) – Rukometni savez Crne Gore (RSCG) i Evropska rukometna federacija (EHF) nastaviće projekat “Razvoj rukometa u vrtićima”, tokom kojeg će na podsticanju zdravog životnog stila i razvoju talenta 12 trenera raditi sa više od 350 djece, u šest gradova.

Kako su saopštili iz RSCG, to je nastavak uspješnog projekta koji spaja sport i kreativnost, podstičući najmlađe na zdrav životni stil i razvoj talenata.

“Razvoj rukometa u vrtićima” je projekat koji zajednički realizuju EHF i RSCG od marta ove godine i ima za cilj da se djeca upoznaju sa rukometom, nauče prve rukometne korake i već od najmlađih dana razvijaju ljubav prema sportu koji je jedan od najuspješnijih u našoj državi.

Projekat je institucionalno podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

“Nakon uspješne prve godine i programa koji je realizovan u Podgorici, Cetinju i Nikšiću sa više od 200 djece iz 4 vrtića, uzrasta 3 do 6 godina, ove godine se aktivnosti, uz navedena tri grada, nastavljaju i na primorju, odnosno u Baru, Tivtu i Ulcinju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će u drugoj godini projekta obuhvatiti šest gradova, sedam vrtića, u kojima će 12 trenera raditi sa više od 350 djece u tim opštinama.

Iz RSCG su kazali da su u prethodnom periodu svim vrtićima učesnicima projekta donirali i vrijednu opremu koja će koristiti djeci.

“Projekat spaja teorijsko i praktično učenje, pa djeca uzrasta od tri do šest godina imaju priliku da se upoznaju sa rukometom kroz rad sa eminentnim trenerima, sadašnjim i bivšim reprezentativcima, te da uče prve rukometne korake”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je posebnost nastavka projekta i saradnja sa CS Cassiopeia, što je rezultiralo jedinstvenom bojankom rukoMEtić, koja će, uz druge aktivnosti projekta, podstaći djecu na bavljenje sportom i razvoj kreativnosti.

Urednica izdanja Crnogorska bojanka Adrijana Husić kazala je da su, nakon uspješne saradnje s Crnogorskim olimpijskim komitetom i bojankom Olimpijski sportovi, izazov da kreiraju novu bojanku kroz koju će spojiti rukomet, učenje i zabavu smo rado prihvatile.

“Ova jedinstvena bojanka osmišljena je kako bi najmlađima približila rukomet i podstakla ih na aktivan životni stil kroz zabavne i edukativne aktivnosti”, istakla je Husić, urednica izdanja Crnogorska bojanka.

‘’Kroz ilustracije koje je radila Tanja Stevanović željele smo da prikažemo razne rukometne akcije, likove igrača i igračica preslikanih u tipične crnogorske životinje, kao i navijača koji su neizostavan dio rukometnih utakmica. Tako je nastalo izdanje gdje će djeca imati priliku da bojaju scene s utakmica, učeći pritom o pravilima igre, timskom duhu i fair playu”, rekla je Husić.

Ona je kazala da bojanka nije samo putovanje kroz uzbudljivu rukometnu igru, već da djecu upoznaju i s tipičnim životinjama koje žive u Crnoj Gori – na kopnu, u vodi i na nebu.

Pored posebnog izdanja Crnogorske bojanke rukoMEtić, dječaci i djevojčice iz Podgorice, Cetinja, Nikšića, Bara, Tivta i Ulcinja, na poklon će dobiti i druga izdanja Crnogorske bojanke čime se dodatno podstiče njihov kreativni razvoj i širi znanje o Crnoj Gori.

Predsjednik RSCG Petar Kapisoda istakao je važnost sporta u razvoju djece, navodeći da sport nije samo fizička aktivnost i da projekat pomaže da se djeca uče vrijednostima poput timskog rada, discipline i istrajnosti.

“Sve ovo na zabavan način za njih, a nama daje priliku da već od najmlađih uzrasta popularizujemo rukomet i prepoznamo talente. U odnosu na prošlu godinu, uvećali smo broj gradova u kojima smo prisutni, ali i aktivnosti koje realizujemo s djecom”, naveo je Kapisoda.

On je poručio da je Savez odlučan i istrajan u svojim naporima da popularizuje jedan od najuspješnijih sportova u Crnoj Gori.

“Vjerujem da upravo kroz rad sa najmlađima možemo da postignemo mnogo. Na ovaj način, uključujemo i širu zajednicu. Siguran sam da nas očekuje jedna uzbudljiva godina i da su ovo tek počeci projekta koji ostvaruje sjajne rezultate”, kazao je Kapisoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije