fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažnije regionalne inicijative za razvoj putne infrastrukture

Snažnije regionalne inicijative za razvoj putne infrastrukture

Podgorica, Budimpešta, (MINA-BUSINESS) – Realizacija projekata iz oblasti putne infrastrukture zahtijeva snažnije regionalne inicijative i zajednički pristup prema dostupnim izvorima finasiranja, saopštila je ministarka saobraćaja Maja Vukićević, i dodala da je prioritet Vlade da omogući punu izgrađenost auto-puta Bar-Boljare.

Vukićević je na poziv mađarskog ministra građevinarstva i saobraćaja, Janoša Lazara, učestvovala u Budimpešti na ministarskom sastanku.

U sklopu prvog dijela ministarskog sastanka, pod nazivom Koraci i akcije ka daljem razvoju konkurentnijih EU politika u sektoru transporta, izlagači su predstavili stavove o značaju uvezivanja i efikasnosti evropskog transportnog lanca kao ključnog preduslova za jačanje globalne konkurentnosti Evrope, gdje su neposredno jednistvena akcija i odgovor svih država učesnica preduslov za unapređenje transportnih veza.

“Planiranje transportnog sistema je, kroz principe pristupačnosti odredištu i uslugama, smanjenje efekata staklene bašte i potrošnje foslinih goriva i povećanja bezbijednosti saobraćaja, glavni cilj unapređenja transportnog sistema, u namjeri ispunjavanja obaveza iz Zelene agende na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU)“, rekla je Vukićević.

Ona je dodala da je prioritet Vlade da omogući punu izgrađenost autoputa Bar-Boljare, koji je dio proširenja sveobuhvatne Trans-evropske-transportne mreže (TNT-a) na prostoru Zapadnog Balkana, a u cilju ostvarivanja veze sa evropskim koridorima preko Srbije u što karćem roku.

Evropska banka za obnovu i ravoj (EBRD) je za izgradnju naredne dionice Mateševo–Andrijevica opredijelila bespovratna sredstva u iznosu od 40 odsto od procijenjene vrijednosti izgradnje, ali i kreditno podržala ovaj projekat sa 200 miliona EUR.

“Planom urbane mobilnosti potrebno je transportni sistem iz klasičnog, primarno prilagođenog putničkom automobilu, transformisati u transportni sistem prilagođen održivim oblicima saobraćaja i prevozu ekološki prihvatljivim vozilima, sve u cilju postavljanja temelja za održivu mobilnost i zelenu tranziciju”, istakla je Vukićević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

DPS, Demokratska partija socijalista,

Zatražili hitnu sjednicu danilovgradskog parlamenta

Podgorica, (MINA) - Klub odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine (SO) Danilovgrad...