fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDeset preduzeća nije platilo porez na transakcije

Deset preduzeća nije platilo porez na transakcije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Porez na trnsakcije od ukupno 1,78 miliona EUR nije platilo deset podgoričkih preduzeća, utvrdili su službenici Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), istražujući slučajeve utaje poreza i pranja novca, pišu Vijesti.

U tom predmetu u toku je istraga, a prema nezvaničnim saznanjima lista porez je utajen preko jedne knjigovodstvene agencije.

Službenica te agencije inspektorima je priznala da je većem broju preduzeća omogućavala da dođu do novca, tako što je podizala gotovinu sa poslovnog računa jedne firme, neovlašćenim korišćenjem njenog pečata i falsifikovanjem potpisa.

Tokom inspekcijskog nadzora, dostavila je na uvid nepotpunu dokumentaciju, odnosno samo izvode iz Prve banke. U tim izvodima, prema izvještajima u koje su Vijesti imale uvid, nije uočeno plaćanje poreza pri transakcijama kod deset firmi, a najveća je u iznosu od 1,6 miliona EUR, kod preduzeća Aria podgorica.

Kod Agencije za selidbe Brajović transakcija na koju nije plaćen porez iznosi 130,28 hiljada EUR, kod firme Nina win 12,3 hiljade, kod preduzeća Invest nova 7,26 hiljada, kod firme Zan co 1,5 hiljada, Tregattija 4,64 hiljade, kod Hanosa 6,5 hiljada, Tabacco shopa 2,25 hiljada, Z&N Monte gradnje 1,84 hiljade, a Eko saniteka 9,89 hiljada.

To su utvrdili službenici Odjeljenja za privredni kriminal Uprave policije, Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a i Finansijsko obvještajna jedinica.

Prema informacijama lista, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) koje je postupalo u tom predmetu, proslijedilo ga je kolegama iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica.

Iz SDT-a su ranije kazali da je u navedenom predmetu istraga u toku, a da više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa pokrenutog postupka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije