fbpx
NaslovnicaCrna GoraVujović: Vlada dizajnirana da slijedi agendu SPC

Vujović: Vlada dizajnirana da slijedi agendu SPC

Podgorica, (MINA) – Vlada koju je predložio mandatar Zdravko Krivokapić formirana je sa glavnim zadatkom da u punom kapacitetu slijedi agendu Srpske pravoslavne crkve (SPC), ocijenio je član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

On smatra da će preoblikovanje građanske suštine države i njenog sekularnog karaktera, kao i pokušaj sprovođenja identitetskog inženjeringa, biti glavna linija djelovanja te Vlade.

Prema riječima Vujovića, za takvu politiku očito su bili “previše meki” čak i neki predstavnici Demokratskog fronta, pa su, kako je naveo, taj identitetski zadatak dobili kadrovi koji neskriveno ispoljavaju svoj nacionalističko-klerikalni, antigrađanski i anticrnogorski diskurs.

“Novi sastav Krivokapićevog kabineta pokazuje da se pod plaštom Vlade eksperata cijelo vrijeme sakrivala namjera formiranja Vlade, čiji je glavni zadatak da u punom kapacitetu slijedi agendu SPC”, kazao je Vujović.

Kako je rekao, upravo je izbor kadra za resore kulture, prosvjete i nauke najbolji pokazatelj pravca kretanja, izbora prioriteta i suštine djelovanja Vlade koju je predložio Krivokapić.

“I to su resori u kojima se ništa manje ne brane nacionalni interesi građanske Crne Gore, nego u sektoru bezbjednosti iza kojeg su navodno zalegle kolege iz URA-e, pokušavajući bezuspješno da brane koncept građanske države”, kazao je Vujović.

Kako je naveo, izgleda da je za neke najmanje važno, sa stanovišta odbrane nacionalnih interesa, kako će se školovati djeca, na kojim osnovama će počivati obrazovanje, kao i to što će kulturu i nauku usmjeravati “kadrovi nacionalističke i antigrađanske provenijencije”.

“Kako će kadrovi koji ne skrivaju svoje anticrnogorstvo braniti u ključnim resorima “nacionalne interese” ostaje da nam objasne tvorci koncepta takozvane ekspertske Vlade”, naveo je Vujović u reagovanju.

On je kazao da se prvi put dešava da u sastavu Vlade nema predstavnika brojčano manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Kako je naveo, teško će mandatar nekome objasniti da iz te kategorije nije mogao pronaći baš nijednog “eksperta” za Vladu. “Biće prije da bi se time narušio njen apostolski karakter”.

“Nijesmo čuli ni šta su konkretni ciljevi Vlade od 200 dana, ili je možda dovoljno da su apostoli prošli crkvenu provjeru”, zaključio je Vujović.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...