fbpx
NaslovnicaCrna GoraZapošljavanja u državnoj upravi moraju biti zasnovana na stručnosti i zaslugama

Zapošljavanja u državnoj upravi moraju biti zasnovana na stručnosti i zaslugama

Podgorica, (MINA) – Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero pozvala je vlast u Crnoj Gori da sva imenovanja u državnoj upravi sprovede kroz postupak zapošljavanja koji je u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

“EK je spremna da obezbijedi dalje smjernice za poboljšanje trenutnog Nacrta izmjena i dopuna zakona”, kazala je Pisonero za Pobjedu.

Ona je komentarišući predložene Izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima rekla da su “depolitizovane i stručne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu, transparentnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti”.

“EK smatra da reforma javne uprave, kao jedan od temelja samog procesa proširenja, ostaje prioritet, nadovezujući se na dosadašnji postojan rad i dostignuća u ovoj oblasti, uključujući snažnu finansijsku podršku EU”, navela je Pisonero.

Ona je kazala da sva imenovanja moraju proći kroz postupak zapošljavanja koji se primjenjuje na državne službenike i zasnivati se na kriterijumima stručnosti i nepristrasnosti i kriterijumima zasnovanim na zaslugama.

Kako je rekla, istim izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima se značajno smanjuje kriiterijum neophodnog prethodnog iskustva na rukovodećim funkcijama.

Pisonero je navela da je EK spremna da obezbijedi dalje smjernice za poboljšanje trenutnog nacrta izmjena i dopuna.

“A sve u cilju toga da se osigura efikasnost javne uprave u Crnoj Gori koju vode visoko stručni, depolitizovani državni službenici koji su u stanju da sprovedu dugo očekivanu reformsku agendu države “, zaključila je Pisonero.

Najčitanije

Fudbalske lopte

Zeta bolja od Ibra nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Zete pobijedili su Ibar, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 5:3,...