fbpx
NaslovnicaCrna GoraZajedničkim projektima jačati prekograničnu saradnju

Zajedničkim projektima jačati prekograničnu saradnju

Podgorica, (MINA) – Crna Gora i Albanija treba da se fokusiraju na sprovođenje projekata od zajedničkog interesa u okviru tekuće i IPA-e III, koja nudi veliki broj mogućnosti, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalna IPA koordinatorka, Milena Žižić.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Žižić je razgovarala sa direktorom Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju Albanije (SASPAC) i nacionalnim IPA koordinatorom Iljirom Bećajem o programima prekogranične i teritorijalne saradnje u kojima učestvuju obje države.

Ona je rekla da je neophodno ostvariti što kvalitetniju saradnju u domenu projekata od zajedničkog interesa i zajedno raditi ka poboljšanju standarda i kvaliteta života ljudi u pograničnom regionu Crne Gore i Albanije.

“Žižić je ukazala na činjenicu da te dvije države imaju uspostavljenu saradnju i da je neophodno da se u narednom periodu fokusiraju na sprovođenje projekata od zajedničkog interesa, kako u okviru tekuće IPA-e, tako i u okviru IPA III, koja nudi velik broj mogućnosti za važne projekte”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Bećaj je pozdravio napore Ministarstva evropskih poslova u vođenju programa i ukazao na rezultate koje je Albanija sprovela kako bi olakšali sprovođenje projekata za korisnike iz Albanije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske fondove i rukovodilac Operativne strukture, Bojan Vujović, naglasio je važnost susreta nacionalnih IPA koordinatora i ukazao na neophodnost strateškog pristupa i fokusa na konkretne prioritete u narednom periodu.

On je dodao da za evropske fondove postoji veliko interesovanje i da u okviru IPA II, organizacije i institucije iz Crne Gore učestvuju u preko 280 projekata iz različitih programa teritorijalne saradnje.

“Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa tekućim obavezama u okviru programa prekogranične i teritorijalne saradnje i dogovorili set koraka koje treba preduzeti u narednom periodu za projekte od zajedničkog interesa”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije