fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa podršku profesionalizaciji medija preko 300 hiljada USD

Za podršku profesionalizaciji medija preko 300 hiljada USD

Podgorica, (MINA) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori objavila je poziv za dostavljanje predloga projekata za Program podrške profesionalizaciji medija za ovu godinu, u okviru kojeg će dodijeliti preko 300 hiljada USD.

To je drugi od tri programa grantova Ambasade ukupne vrijednosti 1,1 milion USD u ovoj godini za pomoć izgradnji demokratskih institucija, jačanju civilnog društva, ubrzanju reformi za pristupanje EU i učvršćivanju kredibiliteta Crne Gore kao NATO saveznice.

Iz Ambasade SAD su kazali da je 29. februara objavljen poziv za Program malih grantova Demokratske komisije, a da će do kraja marta oglasiti i Program CLEAR – Počistimo korupciju iz Crne Gore.

Kako su naveli, Program podrške profesionalizaciji medija finansira projekte medija, obrazovnih institucija i civilnog društva/nevladinih organizacija koji podstiču razvoj medijskih sloboda i novinarskih profesionalnih standarda u Crnoj Gori.

“Predlozi projekata trebalo bi da se fokusiraju na podršku razvoju visokokvalitetnog, profesionalnog novinarstva, podršku medijskoj pismenosti i kritičkom mišljenju, istraživačkom novinarstvu kroz projekte koji podržavaju nastavak evroatlantskih integracija Crne Gore”, navodi se u saoopštenju.

Predlozi projekata bi, dodaje se, trebalo da se fokusiraju i na podršku integraciji i etičkoj upotrebi vještačke inteligencije u novinarstvu, uključujući kako se ona može koristiti za borbu protiv dezinformacija i zlonamjernog uticaja.

Iz Ambasada su kazali da će u ovoj dodini dodijeliti do 305 hiljada USD kroz Program podrške profesionalizaciji medija, u grantovima u rasponu od 30 do 70 hiljada USD.

Oni su pozvali zainteresovane podnosioce zahtjeva da dostave predloge projekata do 14. maja elektronski na: [email protected].

Detaljne informacije, uključujući uputstvo za prijavu i obrasce, dostupne su na veb sajtu Ambasade: https://me.usembassy.gov/me/poziv-za-projekte-u-okviru-programa-podrske-profesionalizaciji-medija-u-2024-godini/.

Iz Ambasade su podsjetili da će u okviru Programa malih grantova Demokratske komisije dodijeliti do 320 hiljada USD dolara za projekte koji se usredsređeni na toleranciju, različitost i inkluziju unutar crnogorskog društva.

Kako su naveli, u okviru programa CLEAR – Počistimo korupciju iz Crne Gore dodijeliće do 500 hiljada USD za projekte koji pomažu u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava.

Više informacija o programima Vlade SAD u Crnoj Gori dostupno je na vebsajtu Ambasade: https://me.usembassy.gov/.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije