fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada predlaže skraćenje mandata SO Berane

Vlada predlaže skraćenje mandata SO Berane

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore predložiće Skupštini opštine (SO) Berane da skrati svoj mandat zbog toga što, kako je saopšteno, nije u zakonskom roku izabrala predsjednika Opštine.

SO Berane konstatovala je prestanak mandata predsjedniku Opštine Vuku Todoroviću 13. juna.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o stanju u SO Berane u pogledu primjene odredbe člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Shodno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, beranski parlament bio je dužan da izabere predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Todoroviću.

Iz Vlade su u Inforamciji istakli da je, kako SO Berane nije izvršila navedenu zakonsku obavezu, Ministarstvo javne uprave (MJU) ukazalo lokalnom parlamentu da će, ukoliko u roku od deset dana ne donese Odluku o skraćenju mandata, predložiti Vladi da uputi predlog za skraćenje mandata SO Berane.

U dokumentu se navodi da je MJU 5. avgusta uputilo zahtjev Službi SO Berane za dostavljanje informacija, podataka i spisa predmeta u vezi sa primjenom odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi.

Služba SO Berane je, kako se dodaje, elektronskim putem dostavila informaciju da jedna trećina odbornika nije predložila skraćenje mandata lokalnom parlamentu, odnosno da nije donijeta Odluka o skraćenju mandata.

“Imajući to u vidu, stekli su se uslovi da Vlada Crne Gore, shodno odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi da uputi predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine Berane”, navodi se u informacijii.

Vlada je danas razmatrala i Informaciju o stanju u Skupštini opštine Andrijevica.

Kako se navodi, MJU je konstatovalo da je prva sjednica novoizabranog saziva SO Andrijevica sazvana u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, ali da nije održana u skladu sa zakonom, odnosno da je rok za konstituisanje bio 13. avgust.

Vlada će, kako je saopšteno, za 28. avgust sazvati prvu sjednicu Skupštine opštine Andrijevica, a na njenom dnevnom redu je izbor predsjednika lokalnog parlamenta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije