fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada pokušava da ozakoni diskriminaciju MCP

Vlada pokušava da ozakoni diskriminaciju MCP

Nikšić, (MINA) – Vlada Crne Gore pokušava da nametne Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kako bi ozakonila diskriminaciju Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i pripremila otimanje hramova, navodi se u Proglasu sa crkvenog sabora u Nikšiću.

U Proglasu piše da bi tačniji naziv za Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bio zakon protiv pravoslavlja u Crnoj Gori.

„Vlada pokušava jednostrano da nametne Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, radi ostvarenja nerazumnih ideoloških i političkih ciljeva i kako bi ozakonila diskriminaciju MCP i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori“, stoji u proglasu koji je pročitao episkop dioklijski Metodije.

Navodi se da Vlada pokušava da nametne Predlog tog pravnog akta kako bi pripremila otimanje hramova i grobova i izvšila pljačku crkvene imovine, SPC ukinula pravni status stican u slavnoj istoriji dugoj 800 godina, ponizila i pogazila slobodu i vjeru.

U proglasu se od nadležnih u državi zahtijeva bezuslovno zakonsko ili ugovorno priznanje i uvažavanje postojanja viševjekovnog istorijskiog kontinuiteta i pravnog suvbjektiviteta MCP i eparhija budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske, kao i svih crkvenih pravnih lica u skladu sa kanonskim pravom.

Zahtijeva se zaključivanje ugovora sa Vladom Crne Gore kojim bi se ravnopravno, i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa.

„Mi pravoslavni episkopi, sveštenici i vjernici najodlučnije stojimo u odbrani svoje vjere i slobode, neotuđivih građanskih prava“, piše u proglasu.

Navodi se da je crkva kroz istoriju Crne Gore bila narodna i državotvorna, jer je ona stvarala i obličila tradicionlani identitet naroda i države.

„Ako hoćemo da ostanemo u svom identitetu onda danas po svaku cijenu moramo da odbranimo našu pravoslavnu crkvu, krstom časnim“, ističe se u proglasu.

Navodi se da je dužnost države da svakom garantuje mir, prava, pravdu, pravnu sigurnost, jemči slobodu koja je prirodno pravo, štiti imovinu, a ne da je otima.

„Država treba da proizvodi uslove za dobar život, a ne konflikte i povampuruje stare podjele na temelju kojih vlada“, dodaje se u proglasu.

Najčitanije