fbpx
NaslovnicaCrna GoraVDT da izda uputstvo oko slučajeva izazivanja nacionalne i vjerske mržnje

VDT da izda uputstvo oko slučajeva izazivanja nacionalne i vjerske mržnje

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjani Begović inicijativu za davanje uputstva opšteg karaktera u postupanju tužilaca prilikom izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Saradnik na programima u CGO-u Vasilije Radulović kazao je da je cilj inicijative da se institucionalno utiče na senzibilizaciju tužilaca u dijelu opasnosti koje nosi to krivično djelo i uspostavi praksa efikasnog, ujednačenog i neselektivnog postupanja u odnosu na takve slučajeve.

“U prilog neobjašnjivo nejednakom postupanju, CGO je ukazao na skorašnji slučajeve Miloša Ostojića, sada već bivšeg predsjednika Revizorskog odbora Luke Bar, i Ognjena Femića, sveštenika Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju.

Radulović je rekao da je u slučaju Ostojića i njegovih objava na socijalnim mrežama reakcija tužilaštva bila brza i adekvatna, a sasvim suprotna u slučaju Femića zbog teksta “Ujedinjenje ili ukrajinizacija” na IN4S portalu.

“CGO je na stanovištu da jednak pristup i pravovremenost u postupanju u svim slučajevima mogu ograničiti i rastući govor mržnje u javnom prostoru”, navodi se u saopštenju.

Na drugoj strani, kako je kazao Radulović, različito postupanje tužilaštva ne doprinosi jačanju vladavine prava, a ni multikulturalnosti i građanskom konceptu Crne Gore.

On je rekao da je zajedničko za navedene slučajeve, ali i neke druge, da su pokrenuti tek poslije pritiska javnosti.

“Mediji i nevladine organizacije, koji su budni na ove pojave, ne smiju u tome biti usamljeni”, naveo je Radulović.

Kako je kazao, državne institucije, naročito tužilaštvo, ne smije reagovati tek nakon pritiska javnosti, i to selektivno, već proaktivno i neselektivno, a što bi moglo imati i preventivni karakter umjesto sada podsticajne klime za razvoj nacionalne i vjerske mržnje.

“CGO podsjeća i na zabrinjavajući podatak iz istraživanja o multikulturalizmu, da oko 60 odsto ispitanika smatra da je većina incidenata, kojima javno svjedočimo u društvu posljednje dvije godine, dominantno motivisana vjerskom i etničkom netrpeljivošću”, kaže se u saopštenju.

U CGO-u su, kako je naveo Radulović, uvjereni da će Begović to pitanje prioritetno razmatrati i preduzeti mjere kako tužilaštvo selektivnim postupanjem ili profesionalnom nezainteresovanošću ne bi doprinosilo opasnoj klimi polarizacije, u kojoj nesanksionisan govor mržnje postaje praktično svakodnevica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije