fbpx
NaslovnicaCrna GoraVarhelji poziva na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti

Varhelji poziva na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti

Podgorica, (MINA) – Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, pozvao je sve u Crnoj Gori na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i nalaženje rješenja koje bi bilo svima prihvatljivo.

On je, nakon razgovora sa premijerom Duškom Markovićem, rekao da je obećao Evropskom parlamentu da će do kraja njegovog mandata bar jedna država biti spremna da pristupi Evropskoj uniji (EU).

Pema njegovim riječima, Evropska komisija (EK) je posvećena regionu i na listu prioriteta staviće proširenje na države Zapadnog Balkana.

»To je poruka koju vam donosim ali sve što radimo se zasniva na vašim postignućima. Ne mogu ja biti uspješan ako vi niste«, poručio je Varhelji.

On je ukazao da je Crna Gora država koja predvodi u procesu proširenja.

»Obećao sam EP da će bar jedna država biti spremna da do kraja mog mandata pristupi EU ali to neće biti moguće ako mi vi ne pomognete da to ostvarim. Marković i ja smo se sagalsili da zajedno radimo na tom cilju ali reforme se moraju ubrzati«, poručio je Varhelji.

On se, kako je rekao, nada da će moći da pomogne novim ekonomskim planom za region, koji uključuje i Crnu Goru.

Varhelji smatra da će Samit u Zagrebu biti podsticaj proširenju.

»Kada pogledam situaciju u Crnoj Gori vidim da je EU pružila značajnu podršku državi, ali još toga treba da bude učinjeno. Reforme će morati da se ubrzaju i nastave”, ocijenio je Varhelji.

On je podsjetio da će se danas sastati i sa predsjednikom Milom Đukanović, liderima drugih partija, uključujući opoziciju.

Kako je rekao, Crna Gora može biti uspješna ako svi na tome budu radili.

“Želim da zamolim opoziciju za saradnju i da zajedno sa vladajućim strankama sarađuje. Obraćam se opoziciji u cilju da učestvuju na izborima, da se ustanovi nacionalni minimum, da budemo sigurni da bez obzira ko bude u većini, da reforme budu sprovođene”, naveo je Varhelji.

On je kazao da će se danas sastati sa mitropolitom Amfilohijem a da po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti jedino može dati savjet da “nas svijet posmatra”.

»Nije na Komisiji da o tome govori već je na svakoj zemlji da osmisli svoj način. Svijet vas posmatra. Ovo je važno pitanje. Zainteresovani smo za dijalog i nalaženje rješenja koje bi bilo svima prihvatljivo. Ako možemo da vam pomognemo, ali mislim da ne možemo, tu smo ali bio bi prioritet da se nađe rješenje. Tu smo”, kazao je Varhelji.

Marković je naveo da iako se nova metodologija EK o proširenju ne odnosi na Crnu Goru može biti razmotrena.

“To je kompatibilno sa našim opredjeljenjem koje u prvi plan stavlja kvalitet reformi”, kazao je Marković.

On je rekao da očekuje da se ove godine otvori poslednje poglavlje 8.

»Zajednička spremnost da ovo pitanje u daljem dijalogu razriješimo u najboljem interesu je pregovaračkog procesa. Odlučni smo da zatvorimo set poglavlja za koje je postignuta interna spremnost«, naveo je Marković.

On je ponovio da za Crnu Goru članstvo u EU nema alternativu.

»Poseban fokus bila je oblast vladavine prava i jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24, kao i ukupna sloboda medija. Crna Gora je sigurno i stabilno okruženje za sve građane, koje se trenutno suočava sa negativnom kampanjom praćenom agresivnom kampanjom dezinformacija«, poručio je Marković.

On je kazao da miješanja sa strane neće pokolebati da mirno i u saglasno sa Zakonom obavljaju svoje funkcije.

Zakon o slobodi vjeroispovjesti, rekao je on, donijet je u skladu sa najboljom međunarodnom praksom i preporukama VK.

»Upoznao sam ga sa pozivom mitropolitu Amfilohiju da sagledamo situaciju kao i razmatranje potpisivanja temeljnog ugovora. Tako demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog rješavamo dileme i tako jačamo odnose«, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, zajednički interes integracije u EU prevazilazi ostale interese i ambicije.

»Važno je da na predstojeće izbore svi gledaju kao na fer utakmicu. Neophodno je da u narednoj fazi integracija pokažemo kapacitet i zrelost«, naveo je Marković.

On je kazao da je Crna Gora odlučna da nastavi da stvara uslove da privremeno zatvorimo još set poglavlja za koja je već postignuta interna spremnost.

Najčitanije