fbpx
NaslovnicaCovid19Uvodi se određeni lokdaun za Budvu i Tivat

Uvodi se određeni lokdaun za Budvu i Tivat

Podgorica, (MINA) – Novim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa biće uveden određeni lokdaun /lock down/ za Budvu i Tivat, najavila je ministarka zdravlja Jelene Borovinić Bojović tokom posjete zdravstvenim ustanovama u tim opštinama.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je Borovinić Bojović obišla domove zdravlja u Budvi i Tivtu i upoznala se sa epidemiološkom situacijom u tim opštinama.

Borovinić Bojović je apelovala na građane Budve i Tivta, kao i sve stanovnike Crne Gore da poštuju propisane mjere, kako bi se na pravi način epidemiološka situacija pratila i bila pod kontrolom.

Ona je kazala da su nošenje maski, distanca i pranje ruku minimum koji je neophodan kako bi epidemiološka situacija mogla da bude pod kontrolom.

“Apelujem na sve vlasnike ugostiteljskih objekata, sve male privrednike da se pridržavaju mjera i upozoravam da inspekcijske službe, komunalna policija i Uprava policije moraju preduzeti korake iz svoje nadležnosti kako bi poštovanje mjera bilo na zavidnom nivou”, poručila je Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva su kazali da je Borovinić Bojović u Budvi razgovarala sa direktorkom Doma zdravlja Marijom Mališić, koja je u proteklih godinu neprekidno u Covid ambulanti.

“Ljekari i medicinsko osoblje su maksimalno posvećeni radu i borbi protiv ove velike i teške pošasti”, ocijenila je Borovinić Bojović.

Govoreći o situaciji u Budvi, ona je naglasila da je najveća odgovornost na Operativnom štabu, koji je u tom gradu kao i u svim ostalim opštinama formiran na nivou lokalne samouprave, a njime rukovodi predsjednik Opštine.

Kako je navela, postavlja se pitanje zašto je prva obavijest o situaciji u Budvi stigla relativno kasno, i ko je zapravo zatajio u prenošenju, odnosno obavještavanju o aktuelnoj situaciji u tom gradu.

Borovinić Bojović je rekla da su operativni štabovi na čelu sa gradonačelnicima bili obavezni da po zahtjevu koji je poslat iz Ministarstva zdravlja 15. janura, dostave imena kontakt osobe, koja će „biti konekcija između štabova lokalne i centralne samouprave, kao i Ministarstva zdravlja“.

„Sa druge strane traženo je da se u rad operativnih štabova uključe i zdravstveno inspekcijske službe. Nijesmo dobili povratne informacije, a bili su to u obavezi do 25. januara”, navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, prva obavijest da se u Budvi dešava značajan porast oboljelih i loša kontrola, Ministarstvu zdravlja je stigla 8. februara.

“Za sprovođenje mjera, odnosno kontrolu poštovanja tih mjera zaduženi su Uprava za inspekcijske poslove, Uprava policije, Komunalna policija i naravno Operativni štabovi na čelu sa gradonačelnicima u svim opštinama”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je apelovala da se ispita kako su radile sve te službe.

“Insistiram da se rad operativnih štabova i njihovo praćenje situacije maksimalno ažuriraju, kako bi na blagovremen i adekvatan način Ministarstvo zdravlja bilo obaviješteno, ne samo o situaciji u Budvi, nego i u svim drugim opštinama u Crnoj Gori”, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da posebno insistira na odgovornosti Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije i Komunalne policije.

Borovinić Bojović je rekla da su, izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje je usvojila Vlada i nalaze se u skupštinskoj proceduri, jasno definisane nadležnosti sve tri tee institucije, u cilju što bolje kontrole postovanja propisanih epidemioloških mjera.

Tokom boravka u Tivtu, gdje je obišla Covid ambulante, ljekare i medicinsko osoblje, Borovinić Bojović je ocijenila da postoji dobra saradnja između zdravstvenog sistema i lokalne samouprave.

Ona je, kako je saopšteno, upoznata da je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović, kao šef Operativnog štaba već preduzeo odgovarajuće mjere u cilju poboljšanja rada inspekcijskih službi i uticaja na bolju kontrolu poštovanja mjera.

Borovinić Bojović je ocijenila da je zdravstveni sistem Crne Gore pod potpunom kontrolom i da još uspješno odolijeva pritiscima, koji su, kao i svuda u svijetu, veliki.

“U narednom periodu preduzećemo sve mjere da prevaziđemo postojeće probleme i učinimo sve kako bi broj novozaraženih na dnevnom nivou počeo da se kreće silaznom putanjom”, kazala je Borovinić Bojović.

On je podsjetila da je Ministarstvo raspisalo konkurs za zapošljavanje 15 ljekara za hitnu pomoć na teritoriji cijele Crne Gore.

“Odlukom Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja, 235 medicinskih sestara i tehničara koji su radili po ugovorima na određeno vrijeme i svakako su u pocesu rada, dobiće rešenja za stalno radno mjesto”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da u Domu zdravlja Tivat postoji organizovana patronažna služba i da će ista takva od sjutra biti organizovana i u Domu zdravlja Budva.

“Organizovaćemo da se, kako u ovim tako i u ostalim domovima zdravlja na teritoriji Crne Gore, otvore konkursi za prijem novih ljekara i medicinskih sestara, jer je opšte poznata činjenica da je zdravstveni sistem Crne Gore angažovao svoje maksimume”, navela je od Borovinić Bojović.

Ona je najavila da će Ministarstvo nastojati da reorganizacijom postojećih kadrova sanira „sve one praznine koje eventualno postoje u domovima zdravlja“.

Govoreći o vakcinama, Borovinić Bojović je kazala da „smo u iščekivanju započinjanja vakcinacije u Crnoj Gori“.

„Samo započinjanje vakcinacije neće značiti za građanje popuštanje mjera, jer nakon primanja prve doze vakcine treba da prođe određeno vrijeme kako bi se obezbijedio odgovarajući imunitet, a tri do četiri nedjelje nakon druge doze kako bi imunizacija bila kompletna”, kazala je Borovinić Bojović.

Najčitanije