fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora i BiH zaključiće ugovor o socijalnom osiguranju

Crna Gora i BiH zaključiće ugovor o socijalnom osiguranju

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će zaključiti ugovor o socijalnom osiguranju sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) kojim će se omogućiti regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.

Iz Vlade je nakon sjednice saopšteno da je usvojen izvještaj o pregovorima između delegacija Crne Gore i BiH u vezi sa zaključivanjem sporazuma između dvije države o socijalnom osiguranju.

Pojašnjava se da će se zaključivanjem sporazuma omogućiti regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama.

„Sporazum se temelji na opšte prihvaćenim principima i iskustvima Crne Gore iz te oblasti, kao i standardima koje predviđa Regulativa EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti“, navodi se u saopštenju.

Vlada je, kako se dodaje, s tim u vezi prihvatila predloge Sporazuma između Crne Gore i BiH o socijalnom osiguranju i Administrativnog sporazuma za njegovo sprovođenje.

Vlada je usvojila i informaciju o zaključivanju Protokola između Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, Uprave policije i MUP-a Srbije, Direkcije policije o saradnji tokom turističke sezone i prihvatila tekst Protokola.

„U zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, srpski službenici pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju“, kaže se u saopštenju.

U informaciji se podsjeća da se od 2012. godine u Crnoj Gori kontinuirano sprovodi razmjena policijskih službenika sa Srbijom radi podizanja sigurnosti tokom turističke sezone.

„Ovakva saradnja doprinosi da se razmjenom iskustava jača bezbjednosna zaštita i preventivno se djeluje na kriminalne aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme turističke sezone“, rekli su iz Vlade.

Navodi se da u zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, policijski službenici Srbije pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju.

„Protokolom je, na zahtjev crnogorske policije, predviđeno da srpska policija upućuje tri  službenika kriminalističke policije i tri uniformisana službenika policije opšte nadležnosti u Crnu Goru, u periodu od 1. jula do 1. septembra, u periodima ne kraćim od 20 dana“, rekli su iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...