fbpx
NaslovnicaCrna GoraUstoličenje Joanikija kruna velikosrpskih nasrtaja na Crnu Goru

Ustoličenje Joanikija kruna velikosrpskih nasrtaja na Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Planirano ustoličenje srpskog mitropolita Joanikija Mićovića na Cetinju, uz prisustvo patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, zamišljeno je kao kruna velikosrpskih nasrtaja na Crnu Goru, smatraju u Građanskoj inicijativi (GI) 21. maj.

Kako su naveli iz te organizacije, tim činom zvanični Beograd želi da, pod crkvenom maskom i uz podršku servilne parlamentarne većine i Vlade Zdravka Krivokapića, potvrdi svoju prevlast u Crnoj Gori.

Prema njihovim riječima, velikosrpski planeri su odlučili da ustoličenje obave u uzurpiranom cetinjskom manastiru koji je istorijsko središte Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i simbol crnogorskog pravoslavlja i slobodarstva, što je, kako su kazali, nedopustiva i opasna provokacija.

„Ceremonijalno predstavljajući Jovana Mićovića kao mitropolita crnogorsko-primorskog, što je jednako svim lažnim ustoličenjima od 1920. godine pa do danas, SPC želi da potvrdi svoj povlašćeni konfesionalni i parapolitički status u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Zato je, kako se navodi, predviđena velikosrpska etnofiletistička ceremonija samo providna slika jedne crkve i jedne politike koja je duboko suprostavljena crnogorskim državnim i nacionalnim interesima i presudnim vrijednostima proevropske i antifašističke Crne Gore.

Samim tim, smatraju u GI 21. maj, i ne čudi što se nakon više od 80 godina ustoličava drugi Joanikije na uzurpiranom tronu Svetog Petra Cetinjskog.

„Prvi je bio sluga fašističkih okupatora, dok je ovaj sadašnji njegov ideološki istomišljenik i pokorni Vučićev episkop. A obojicu istorijski spajaju političke i klerikalne dužnosti usmjerene protiv crnogorske duhovnosti i političkog integriteta i nezavisnosti Crne Gore“, kazali su iz te organizacije.

Zato će, kako su naveli, demokratski otpor najavljenom ustoličenju biti prvorazredni zadatak crnogorskih patriota i progresivne javnosti.

„Svi na Cetinje“, zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Miodrag Živković, Rade Bojović i Ljubomir Filipović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije