fbpx
NaslovnicaCrna GoraUnaprijediti kaznenu politiku u vezi sa prijavljivanjem i evidentiranjem preminulih

Unaprijediti kaznenu politiku u vezi sa prijavljivanjem i evidentiranjem preminulih

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori treba kreirati sistem kaznene politike za građane koji ne prijavljuju preminule članove porodice i za institucije koje neažurno vode te evidencije, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

To je jedna od 35 preporuka koje je CDT pripremio za predstojeću izbornu reformu.

Iz te nevladine organizacije su naveli da je tokom kontrole i provjere biračkog spiska identifikovan jedan broj umrlih osoba, koje nijesu mogle biti brisane zbog nedostatka odgovarajućeg pravnog osnova.

“Dio problema je nedostatak administrativne kulture ili loša namjera građana koji ne prijavljuju umrle iz manipulativnih razloga”, kazali su iz CDT-a.

Oni su pojasnili da Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da ljekar za svaku preminulu osobu mora utvrditi vrijeme i uzrok smrti.

Međutim, kako su naveli iz CDT-a, nema nikakve sankcije za građane koji se uopšte ne obrate medicinskoj ustanovi po tom pitanju.

“Ovo se negativno odražava ne samo na tačnost biračkog spiska, već i na ažurnost mnogih drugih administrativnih podataka”, istakli su iz CDT-a.

Prema njihovim riječima, drugi dio problema nastaje u komunikaciji nadležnih službi, zdravstvenih i drugih ustanova, zbog čega činjenica smrti nekih osoba nije pravovremeno evidentirana.

Iz CDT-a su kazali da Zakon propisuje obavezu ljekara da potvrdu o smrti dostavi Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), ali da ne propisuje sankciju za neispunjavanje te obaveze.

“Nijesu rijetki slučajevi da su građani prijavili činjenicu smrti ili je ona uredno konstatovana od ljekara, ali ta informacija nije proslijeđena MUP-u, pa nije bilo pravnog osnova za pasiviziranje odnosno brisanje iz biračkog spiska”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ostaje otvoreno pitanje šta je sa građanima koji preminu u inostranstvu, a država Crna Gora o tome ne dobije zvaničnu potvrdu.

“Zato je potrebno kreirati sistem kaznene politike za građane/ke koji ne prijavljuju preminule članove porodice i za institucije koje neažurno vode ove evidencije”, ocijenili su iz CDT-a.

Oni smatraju da državne institucije koje obavljaju taj dio posla treba značajno da poboljšaju komunikaciju, kako bi se, stvaranjem adekvatnog pravnog osnova, pravovremeno iz biračkog spiska brisali preminuli građani.

“Potrebno je dodatno pojačati kontrolu postupanja MUP-a na osnovu dokumenata koje mu redovno dostavljaju zdravstvene institucije”, rekli su iz CDT-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije