fbpx
NaslovnicaCrna GoraUnaprijediti institucionalni položaj crnogorske zajednice u S. Makedoniji

Unaprijediti institucionalni položaj crnogorske zajednice u S. Makedoniji

Podgorica, (MINA) – Potpisivanjem međudržavnog ugovora između Crne Gore i Sjeverne Makedonije očuvale bi se i jačale nacionalne i kulturne vrijednosti zajednica obje države, ocijenjeno je tokom posjete delegacije Sjeverne Makedonije Upravi za dijasporu.

Kako je saopšteno iz Uprave za dijasporu, trenutni status crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji je dobar, ali zahtijeva unapređenje institucionalnog položaja, što bi bilo presudno značajno za dalje očuvanje i njegovanje nacionalnog i državnog identiteta među crnogorskom zajednicom u toj zemlji.

“Tokom razgovora ukazano je da postoje tradicionalne prijateljske veze između naroda i država Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te da su realna politička očekivanja da naša zajednica u Sjevernoj Makedoniji bude i ustavno priznata”, navodi se u saopštenju.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović kazao je da je spreman da podrži potpisivanje međudržavnog ugovora kojim bi bio poboljšan status obje zajednice, budući da Uprava učestvuje u radu mješovitih odbora u cilju zaštite manjina u zemljama prijema.

On je upoznao delegaciju Sjeverne Makedonije sa aktivnostima Uprave za dijasporu, od osnivanja kao organa u sastavu Ministarstva vanjskih poslova, do njenog novog statusa samostalnog organa.

Mitrović je istakao da je Uprava u tom periodu donijela Zakon o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima, brojne podzakonske akte, raspisala Javni konkurs za sufinansiranje projekata odnosno programa.

U tom periodu, kako je dodao, Uprava je organizovala Dane dijaspore u više crnogorskih gradova, dodijelila vrijedne nagrade i priznanja, pokrenula brojne evidencije upisa crnogorskih iseljenika i objavila jedan od najvećih izdavačkih poduhvata, Monografiju o dijaspori Crne Gore.

Ministar za dijasporu Sjeverne Makedonije, Edmond Ademi, istakao je dobru i prijateljsku saradnju sa Crnom Gorom, kao i sličnosti u pogledu te dvije građanske države, koje podjednako uvažavaju prisustvo manjinskih naroda i omogućavaju njihovu integraciju u kulturni, društveni, ekonomski i drugi život matice.

Ademi je predložio potpisivanje međudržavnog ugovora između dvije zemlje, čime bi se očuvale i jačale nacionalne i kulturne vrijednosti obje zajednice.

On je kazao da je Ministarstvo za dijasporu Sjeverne Makedonije prošle godine usvojilo Strategiju za saradnju sa dijasporom, koja omogućava jačanje saradnje sa sjevernomakedonskom dijasporom.

U planu je, kako je dodao Ademi, donošenje zakona kojim bi se institucionalizovala saradnja sa sjevernomakedonskom dijasporom.

Ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, Mihajlo Trpkoski, naveo je da u Crnoj Gori postoji pet udruženja, od kojih su tri aktivna.

On je dodao da ta udruženja razvijaju projekte kulturne i folklorne saradnje Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Trpkoski je naznačio važnost formiranja savjeta i zatražio podršku Uprave u realizaciji te inicijative.

Najčitanije