fbpx
NaslovnicaCovid19U Podgorici i Cetinju od ponedjeljka zabranjen izlazak iz kuće poslije 22...

U Podgorici i Cetinju od ponedjeljka zabranjen izlazak iz kuće poslije 22 sata

Podgorica, (MINA) – U Podgorici i na Cetinju od ponedjeljka će biti zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22 do pet sati, nakon što je stopa kumulativne incidencije u tim opštinama prešla 1.200 na 100 hiljada stanovnika.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da u skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije i registrovanim trendovima obolijevanja, do ublažavanja mjera neće doći ni u jednoj opštini.

Prema podacima IJZ-a, stopa incidencije u Podgorici je 1.493, a na Cetinju 1.653 na 100 hiljada stanovnika. Visoku stopu incidencije ima i Žabljak – 1.363.

U opštinama u kojima je stopa incidencije veća od 1.200 na 100 hiljada stanovnika, osim zabrane izlaska iz objekta stanovanja nakon 22 sata, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, kao i posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

U Rožajama, Danilovgradu, Kolašinu, Tivtu, Pljevljima, Bijelom Polju, Baru, Kotoru, Nikšiću, Andrijevici, Beranama stopa incidencije je veća od 400, a manja od 800 na 100 hiljada stanovnika.

U tim opštinama ograničava se rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno je da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dvije osobe, a obavezno je i striktno poštovanje razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

U Budvi, Mojkovcu i Ulcinju, prema posljednjim podacima Instituta, stopa incidencije je između 800 i 1.199 na 100 hiljada stanovnika.

U tim opštinama zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, okupljanje u objektima stanovanja osobama koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, kao i rad u dječjim igraonicama.

Zabranjuju se i aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima tog tipa.

Mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

“Ovo su rekordno visoke stope kumulativnih incidencija po opštinama koje uz ekstremno visoku transmisiju virusa u lokalnim zajednicama prijeti preopterećenjem zdravstvenog sistema”, navodi se u saopštenju Instituta.

Preopterećenje zdravstvenog sistema se, kako su naglasili, može isključivo spriječiti striktnim poštovanjem mjera od strane građana, privrednih subjekata i institucija i adekvatnim radom nadležnih državnih i lokalnih kontrolnih službi.

Najčitanije

Fudbalske lopte

Zeta bolja od Ibra nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Zete pobijedili su Ibar, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 5:3,...