fbpx
NaslovnicaCrna GoraU MUP-u otkrivena prevara od više od miliona EUR

U MUP-u otkrivena prevara od više od miliona EUR

Podgorica, (MINA) – U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) je, prilikom nabavke opreme za praćenje granica, zloupotrebom donacije Evropske unije (EU) pronevjereno više od milion EUR, utvrdila je Međuresorska komisija.

To su na konferenciji za novinare saopštili potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević.

Abazović je poručio da borba protiv korupcije ostaje prioritet Vlade.

„Zato smo u sektoru bezbjednosti bili jako aktivni i došli do prvog velikog slučaja. Otkrivena je pronevjera više milona EUR. Riječ je o sredstvima dobijenim kroz Šengenski akcioni plan”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, oprema koja je kupljena ne radi više od godinu.

„Što je direktno u vezi sa stanjem na graničnim pojasevima i MUP je preuzeo sve aktivnosti da, nakon što je otkrivena zloupotreba, u potpunosti zaštiti granični pojas i samim tim bezbjednost građana Crne Gore”, kazao je Abazović.

On je rekao da mogu da pretpostave ko je involviran, ali da je to stvar istrage i državnih organa.

Abazović je dodao da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP imao u prethodnom periodu.

On kazao je da se iz papira može vidjeti ko je odgovoran i da bivši unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ima funkcionalnu odgovornost.

“Da li ima neku drugu, ne znam”, rekao je Abazović.

On je dodao da je EU upoznata sa tim slučajem.

Na pitanje šta je konkretno podrazumijevala oprema, Abazović je kazao da se radilo o radarima i kamerama koji se koriste za nadzor graničnih pojaseva.

“Navodno smo tražili jednu opremu, a dobili drugu, jeftiniju”, naveo je Abazović.

Milošević je rekao da je utvrđeno da je nabavljena oprema mnogo lošija.

„Pet puta okvirno jeftinija od one što je naplaćena. Prema osnovima sumnje firma koja je dobila tender uklonila je naljepnice sa opreme koja je nabavljena i zalijepila je naljepnice renomiranih firmi“, kazao je Milošević.

On je poručio da je to jedan skandal bez presadana, imajući u vidu da država Crna Gora učestvuje u tom poslu.

„I što je mnogo važnije da ta oprema služi da spriječi organizovane kriminalne grupe, i da se radi o morskim graničnim prelazima između Crne Gore i Albanije i Crne Gore i Hrvatske“, rekao je Milošević

Prema njegovim riječima, utvrđeno je i da je tender namješten, da je tendencija bila da ga dobije jedna beogradska firma.

„U jednom slučaju rok za tendersku dokumentaciju dat je 20 dana, iakao za opremu koja je neophodna da se nabavi u ovom poslu, samo za izvozne dozvole je neophodno 60 dana, da bi se oprema uopšte mogla uvesti u Crnu Goru“, naveo je Milošević.

Kako je kazao, firma koja je dobila tender unaprijed je znala da će on biti raspisan i da je očigledno da je sve bilo planirano u tom smjeru.

Milošević je rekao i da je važno da je Uprava policije, tačnije Sektor granične policije tražio od bivšeg rukovodstva MUP-a da se pomenuti tender poništi.

„Iz razloga što je granična policija smatrala da oprema koja je tražena tenderom ne odgovara potrebama granične policije i to nije urađeno“, kazao je Milošević.

On je dodao da je prilikom realizacije tendera Nuhodžić formirao Nadzornu komisiju koja je trebalo da utvrdi kvalitet te opreme.

„180 dana su krili dokumentaciju od te Komisije koju je on formirao, a sve u cilju isticanja ugovora između dobavljača i MUP-a, kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako mi ne bi mogli naplatiti štetu“, kazao je Milošević.

On je rekao da oprema ne radi i više o godinu i po i da je radila samo dva dana kada je bilo otvaranje.

Milošević smatra da je tužilaštvo zakazalo.

“Do juče nijesmo imali reakciju tužilaštva. Nuđen je mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku koji je to prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci”, kazao je Milošević i dodao da je mito “dao vlasnik firme koja je dobila tender“.

Milošević je poručio da će prekontrolisati svaki tender u MUP-u i to je, kako je rekao, samo početak „šta se sve radilo i kako je trošen novac”.

Milošević je rekao da se nijedno plaćanje ne može obaviti bez ministra.

“Preko 20 urgencija policije je bilo prema MUP, a neke i prema ministru. Dobavljač je firma “Makina Sekjuriti” iz Beograda, pitajte tužioca Tanju Čolan Deretić šta je sa prijavom za korupciju”, kazao je Milošević.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje ostavku specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i pomoćnika direktora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije policije, Zorana Lazovića, Abazović je kazao da bi bilo najbolje da Katnić sam da ostavku.

“Ne želim da komentarišem. Mislim da se to neće desiti. Što se tiče Lazovića on će biti smijenjen”, rekao je Abazović.

On je kazao je i da je tokom istrage prisluškivanja u ANB-u na zaposlene vršen veliki pritisak.

“Agenti iz ANB svjedoče o zloupotrebama i ne razumijem da dozvoljavamo da se na njih vrši pritisak. Ako se nekome od njih bilo šta desi biće odgovorno tužilaštvo. Vlada će im stati u zaštitu, stoprocentno”, poručio je Abazović.

Upitan šta će konkretno parlamentarna većina uraditi u vezi sa izmjenama tužilačkih zakona nakon što je odgođena rasprava o tom pitanju, Abazović je rekao da se postavlja pitanje šta je krajnji cilj.

“Da imamo rezultat u borbi protiv kriminala ili da se držimo nekih postavki od prije pet šest godina”, kazao je Abazović.

On je saopštio da je Vlada uputila zahtjev Venecijanskoj komisiji i Evropskoj komisji i da čekaju odgovore.

Abazović je o najavi Demokratskog fronta da neće glasati za zakone kazao da je to njihovo pravo.

Govoreći o dešavanjima u Nikšiću, Abazović je rekao da se trude da stvari drže pod kontrolom.

Najčitanije