fbpx
NaslovnicaCrna GoraSuština izmjena zakona razaranje prosvjetnog sistema

Suština izmjena zakona razaranje prosvjetnog sistema

Podgorica, (MINA) – Izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje su upućene Skupštini, predviđaju odstranjivanje više od hiljadu ljudi iz obrazovnog sistema, i njihova suština je razaranje kompletnog prosvjetnog sistema, smatraju Socijaldemokrate (SD).

Iz te partije rekli su da izmjene previđaju opšti reizbor direktora u roku od mjesec, pomoćnika direktora u roku od dva mjeseca i svih školskih i upravnih odbora u roku od mjesec od stupanja na snagu zakona.

„Suština izmjena je razaranje kompletnog prosvjetnog sistema – preko hiljadu ljudi, kako bi se postavili „odgovarajući“ kadrovi“, navodi se u saopštenju SD-a.

Kako su kazali, to potvrđuje i činjenica da se “vladajuća većina u srijedu slučajno potrudila da mahom izostavi ili prikrije tu informaciju u svojim saopštenjima”.

„Vladajuća većina ne može opravdati ponašanje neutemeljenim žalopojkama da su direktori škola ranije često politički postavljani pa ih treba „skloniti“, jer ova neviđena „čistka“ tiče i svih pomoćnika direktora kojih je više stotina, ali i upravnih i školskih odbora sa takođe više stotina ljudi, među kojima su i predstavnici zaposlenih, roditelja, opština“, kaže se u saopštenju.

Iz SD-a su rekli da takav revanšizam i potpuno uništenje sistema prelazi sve granice normalnog, civilizovanog i prihvatljivog.

Iz te partije su kazali da su u srijedu vladajuće partije, povodom izmjena tog zakona, u medije pustile uglavnom polovičnu informaciju, odnosno samo to da se kriterijumi za izbor direktora povećavaju sa pet na sedam godina traženog iskustva.

Vladajuće partije, kako su naveli iz SD-a, tokom izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima vodile su se potpuno suprotnim principima, odnosno smanjile su godine traženog iskustva.

„Da prevedemo građanima: „šteluju“ zakone kako odgovara „njihovim“ kadrovima“, rekli su iz SD-a.

Kako su naveli, građani, predstavnici medija i međunarodne zajednice znaće da prepoznaju do kakvih posljedica to može da dovede i sa kojom namjerom se u rekordnim rokovima vrše „ovakva pustošenja ključnih državnih struktura“.

„A mi vas uvjeravamo da nećemo pomirljivo gledati satiranje nosećih stubova ovog društva, već ćemo koristiti svaki zakonski osnov da vas u vašoj naopakoj namjeri spriječimo“, poručili su iz SD-a.

Najčitanije