fbpx
NaslovnicaCrna GoraStudenti moraju biti proaktivni u borbi za svoja prava i bolje društvo

Studenti moraju biti proaktivni u borbi za svoja prava i bolje društvo

Podgorica, (MINA) – Znanje i energija studenata ključni su za ostvarivanje promjena koje mogu učiniti crnogorsko društvo istinski demokratskim, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i pozvali studente da odlučno zagovaraju svoja prava i budu hrabri i istrajni u tim naporima.

Iz te nevladine organizacije su, povodom Dana studenata, kazali da potencijal koji nosi studentska populacija ostaje hronično marginalizovan u Crnoj Gori, kako zbog izostanka proaktivnosti studenata, tako i potcjenjivanja njihove pozicije od donosilaca odluka.

Asistentkinja na projektima u CGO-u, Itana Gogić, kazala je da u Crnoj Gori preovlađuje pasivnost studentske populacije, koja svoj izraz ima i u izostanku akcija koje vode unaprjeđenju studentskog statusa i širim kvalitativnim promjenama.

„Dio uzroka je i u obrazovanju koje ne afirmiše proaktivan i kritički argumentovan pristup, ali to nije opravdanje za nezainteresovanost mladih za društveno-politička zbivanja koja oblikuju i njihovu budućnost“, navela je Gogić.

Kako je rekla, CGO smatra da je jedna od zajedničkih karakteristika svih vlasti u Crnoj Gori njihovo zanemarivanje pitanja mladih.

“Koji sve manje postoje i na nivou predizbornih obećanja, a praktično ih nema prilikom definisanja politika od značaja za mlade i njihove primjene”, dodala je Gogić.

Gogić je podsjetila da odavno najavljeni novi Zakon o visokom obrazovanju, koji bi trebao adresirati i neke od problema sa kojima se studenti suočavaju, još nije došao na dnevni red Vlade.

Prema njenim riječima, izostaju i sistemske mjere kako bi se studentima pružila podrška tokom obrazovnog i nakon obrazovnog procesa, a nema ni valjane procjene učinaka Programa stručnog osposobljavanja.

“Crnoj Gori su potrebni obrazovani mladi ljudi koji će biti nosioci promjena, ali nema mjera kojima bi se smanjio takozvani “odliv mozgova”, niti preciznih podataka o tome koliko ova pojava pogađa crnogorsko društvo”, istakla je Gogić.

Ona je kazala da u međuvremenu studenti i studentkinje ćute i čekaju da drugi donesu odluke.

To, kako je navela Gogić, samo pojačava zavisan položaj studenata iz kojeg ni sami ne mogu razviti sve svoje potencijale, ali ni uložiti ih u progres države.

Ona je rekla da ni smjena generacija među političarima nije unaprijedila svijest o kapitalu koji postoji u studentskoj populaciji.

“Jer se pokazuje da mladi političari i političarke fokus imaju primarno na lični i partijski interes”, dodala je Gogić.

Dan studenata – 4.april, obilježava se u znak sjećanja na demonstracije, organizovane 1936.godine, a u kojima je život izgubio student iz Crne Gore Žarko Marinović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije