fbpx
NaslovnicaCrna GoraStano: Sjedište dijaloga je u Briselu

Stano: Sjedište dijaloga je u Briselu

Podgorica, (MINA) – Sjedište dijaloga između Srbije i Kosova je u Briselu, kazao je portparol visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Peter Stano, dodajući da su u Uniji zadovoljni što sve više država nudi mogućnost da bude domaćin.

Premijer Dritan Abazović ponudio je ranije da Crna Gora bude domaćin narednih rundi pregovora Srbije i Kosova.

“Zadovoljstvo nam je što vidimo da dijalog postaje popularan u regionu i da sve više zemalja nudi mogućnost da bude domaćin, ali idemo korak po korak, sjedište dijaloga je u Briselu”, kazao je Stano na press konferenciji za briselske dopisnike.

Stano je naglasio i da je tokom sastanka predsjednika Srbije i premijera Kosova u Ohridu postignut važan korak, i da je sada važno raditi na implementaciji sporazuma i aneksa, prenosi Portal RTCG.

On je podsjetio i da je dogovor imao i epilog tokom Savjeta ministara vanjskih poslova, gdje je šef EU diplomatije Žozep Borelj o tome informisao EU ministre, kao i tokom Evropskog savjeta, kada su lideri podržali sporazum i naglasili da “obje strane moraju da nastave sa brzom implementacijom obaveza”.

“Počeli smo institucionalni posao kako bismo operacionalizovali prve korake, to znači usaglašavanje zajedničke pozicije kada je riječ o poglavlju 35, i relevantnih koraka sa strane Kosova”, rekao je Stano.

On je najavio i da će sljedeće sedmice u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, kako bi se napredovalo u svemu što je dogovoreno u Ohridu i preduzeli prvi koraci ka implementaciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija

Za 24 sata 25 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 25 saobraćajnih...