fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpremno dočekuju Fajzer Biontek vakcine

Spremno dočekuju Fajzer Biontek vakcine

Podgorica, (MINA) – Zdravstvena ustanova Montefarm obezbijedila je zamrzivače za duboko zamrzavanje za skladištenje vakcine Fajzer Biontek, koja zahtijeva temperaturu od minus 70 stepeni Celzijusa, i spremna je za njen prihvat, saopštili su iz te ustanove.

Iz “Montefarma” su Vijestima kazali da već tri decenije imaju komoru za skladištenje ljekova koji se čuvaju na temperaturi od dva do osam stepeni, pa su u srijedu potpuno spremno dočekali vrijednu donaciju od 30 hiljada doza kineske vakcine “Sinofarm”.

“Takođe, posjedujemo vozila sa termo-kingom kojima se vrši distribucija na teritoriji cijele Crne Gore i koja obezbjeđuju kontinuitet neophodnog režima takozvanog hladnog lanca”, naveli su iz te ustanove.

Iz “Montefarma” su pojasnili da ruska vakcina Sputnjik V zahtijeva nešto drugačiji režim i mora se čuvati i distribuirati na temperaturi od minus 19 do minus 21 stepen Celzijusa.

“Zamrzivači za njihovo centralno skladištenje, kao i mobilni zamrzivači već su u funkciji i distribucija teče prema planu Instituta za javno zdravlje. Isporučeno je svih dvije hiljade doniranih doza, a u toku današnjeg dana završavamo sa distribucijom i kupljenih pet hiljada doza Sputnjik V vakcine”, kazali su iz te ustanove.

Iz “Montefarma” su ponovili da garantuju bezbjedan prihvat, skladištenje i distribuciju svih aktuelnih vakcina protiv kovida-19.

Kontingent od 30 hiljada doza vakcine Sinofarm u srijedu je stigao u Crnu Goru, a donaciju su u prostorijama “Montefarma” sačekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasador Kine Liu Đin.

Najčitanije