fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Nema skretanja sa vanjskopolitičkih ciljeva

Spajić: Nema skretanja sa vanjskopolitičkih ciljeva

Podgorica, (MINA) – Vlada će nastaviti da prati zacrtane vanjskopolitičke ciljeve i neće skretati sa definisanih pozicija, poručio je premijer Milojko Spajić, navodeći da vjeruje da predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) neće biti oponenti deklarisanim ciljevima.

Spajić je to rekao na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića, da li će Vlada nastaviti sa jasno orijentisanom spoljnom politikom koju je trasirao DPS od 2006. godine.

Spajić je istakao da Vlada neće mijenjati državnu politiku.

“Ni prema Srebrenici, ni prema Kosovu, ali ne želimo da bodemo prst u oko nikome”, poručio je Spajić.

On je kazao da žele sjajne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom.

Spajić je rekao da je parlamentarna većina predvođena Pokretom Evropa sad (PES) jasno, kroz Sporazum o formiranju Vlade, definisala na koji način će biti tretirani spoljnopolitički prioriteti Crne Gore.

“Vjerujem da politički predstavnici koalicije ZBCG neće biti oponenti deklarisanim ciljevima, jer su ih i sami potpisali”, poručio je Spajić.

On je kazao da je svaka vlada od 2014. bila sto odsto usklađena sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

“Ali znate koji je jedini dio bio pogrešan? Regionalna politika, jer EU integracije nijesu samo integracije nas i Finske, Irske, nego i nas i Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine (BiH). Kada se vama to kaže, u vašoj glavi su samo BiH i Kosovo”, rekao je Spajić.

On je kazao da im je važan cijeli region.

“Jako nam je bitno da sa svim državama imamo sjajne odnose, i zbog toga Crna Gora ima nevjerovatan kredibilitet”, smatra Spajić.

On je rekao da ohrabrujuće poruke najviših zvaničnika NATO-a, u prvom redu generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, jasno potvrđuju da je Crna Gora prepoznata kao kredibilna i pouzdana članica Alijanse, koja zalaganjem i sprovođenjem bezbjednosnih politika doprinosi miru i stabilnosti.

“Kada su u pitanju dalji planovi, budite uvjereni da ćemo nastaviti da sprovodimo sve obaveze koje proističu iz članstva. U prilog tome svjedoči i činjenica da je baš ove godine Crna Gora dostigla dva odsto BDP-a izdvajanja za odbranu, a što je definisano sporazumom država članica NATO još 2014. godine”, kazao je Spajić.

Spajić je kazao da je DPS bio najbolji partner Jedinstvene Rusije u Evropi.

On je kazao da mu to govore NATO partneri i da u svim izvještajima to stoji kao činjenica.

Živković je, komentarišući Spajićev odgovor, kazao da Vlada vodi politiku DPS-a.

“Vi ste stoprocentno usklađeni sa politikom DPS-a. Deklaratvino kažete da podržavate NATO, to je politika DPS, EU – opet politika DPS-a. Mi smo govorili o Kosovu, da imamo ljude ovdje koji ne priznaju Kosovo, inače ja to nikad ne bih pomenuo”, kazao je Živković.

Prema njegovim riječima, teška je žrtva prodati ideologiju zbog fotelje.

“Čestitam Spajiću što podržava politiku DPS-a i što je zbog fotelja vas uveo da podržavate politiku DPS-a. Do juče je Demokratski front (DF) bio najveći protivnik DPS-a, danas je zbog fotelja pristao na svu spoljnu politiku DPS-a, priznali su Kosovo, odrekli su se Rusije”, rekao je Živković.

On je, obraćajući se predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, kazao da DF sada daje podršku da Vlada glasa za Rezoluciju (Ujedinjenih nacija o Srebrenici) “za koju vi kažete da je antisrpska”.

Mandić je kazao da sva Vlada zna da ZBCG ne podržava Rezoluciju i da ih pozivaju da to ne usvoje.

“Ako vi mislite da ćemo mi otkazati podršku Vladu i ući u avanturu da vi budete nova vlast, mislim da pravite veliku grešku. Naš stav je veoma jasan, jer znamo šta ide poslije toga. Imamo 16 poslanika, a predstavljaće nas i dva ministra Socijalističke narodne partije”, poručio je Mandić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Javni poziv za podršku očuvanju autohtonih genetičkih resursa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je javni poziv za dodjelu...