fbpx
NaslovnicaCrna GoraSnažna podrška Letonije na putu ka EU

Snažna podrška Letonije na putu ka EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je u kratkom roku ostvarila značajne rezultate na evropskom putu i ima punu podršku Letonije da ubrza proces pristupanja i postane sljedeće članica Evropske unije (EU), kazala je državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Letonije, Ingrida Leverence.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva evropskih poslova (MEP), ona je, na sastanku sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević, rekla da razumije obaveze i izazove s kojima se Crna Gora suočava na putu prema punopravnom članstvu.

„Raduje me što ste u kratkom roku ostvarili značajne rezultate na evropskom putu. Imate punu podršku Letonije da ubrzate proces pristupanja i postanete sljedeće članica EU“, poručila je Leverence.

Ona je navela da su letonske institucije na raspolaganju da ekspertizu i iskustvo prenesu crnogorskim kolegama s ciljem bržeg i kvalitetnijeg sprovođenja zahtjevnih reformi.

Leverence je, takođe, pohvalila izrazito visoku podršku crnogorskih građana članstvu u EU.

Gorčević je upoznala sagovornicu sa aktuelnim i planiranim aktivnostima Vlade i pregovaračke strukture usmjerenim na ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

„Za nas je važno da iskoristimo aktuelni momenat i podršku EU i država članica i nikad snažniju političku volju, odlučnost, energiju i motivaciju koju imamo u društvu, kako bismo uspješno dovršili obaveze i zadatke započete prije 12 godina“, istakla je Gorčević.

Ona je rekla da ih mnogo posla očekuje u kratkom vremenskom periodu, ali da su u Vladi i Skupštini svjesni da ne smiju propustiti priliku.

Gorčević je zahvalila na podršci Letonije Crnoj Gori u procesu pristupanja EU.

Ona je istakla da Crna Gora, uprkos pooštravanju uslova i promjeni metodologije procesa pristupanja, može dosta da nauči od zemalja koje su u prethodnim talasima proširenje postale članice Unije.

„Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa aktivnostima Vlade usmjerenim na unapređenje ekonomskog rasta, saglasivši se o potrebom snažnije promocije Crne Gore kao atraktivne investicijske i turističke destinacije“, kaže se u saopštenju.

Iz MEP-a su naveli da je sastanku prisustvovala ambasadorka Letonije Agnese Kalnina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije