fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra protest građana ispred Vrhovnog državnog tužilaštva

Sjutra protest građana ispred Vrhovnog državnog tužilaštva

Podgorica, (MINA) – Građanski protest, pod sloganom „97 hiljada – odupri se!“, biće održan sjutra ispred Vrhovnog državnog tužilaštva, u Ulici slobode u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Inicijativnog odbora, koji čini 97 građana, skup je, u skladu sa propisima, prijavljen nadležnim državnim organima.

U saopštenju koje, u ime Inicijativnog odbora potpisuje Džemal Perović, navodi se da je povod okupljanja pravni, društveni i politički skandal poznat kao afera “Koverta”, kao i brojna krivična djela o kojima javnost dobija pisane dokaze, audio i video snimke, i to iz izvora vrlo bliskih vrhu vlasti.

„Državni organi i u ovom, kao i u sličnim situacijama ne reaguju onako kako nalažu Ustav i zakoni“. Kaže se u saopštenju.

Navodi se da su uzroci protesta, čiji je jedan od ciljeva borba protiv kolektivne amnezije, poznati javnosti.

„Previše ih je, još od neprocesuiranja državnog vrha zbog šverca cigareta, nafte i oružja početkom devedesetih, preko neistraženih ratnih zločina i mirnodopskih obračuna organizovanih kriminalnih bandi, do pustošenja države i rasprodaje njene imovine domaćim i stranim tajkunima“, naveli su iz Inicijativnog odbora.

Nema, kako su kazali, pravosnažnih presuda ni za organizatore neregularnih izbora i trgovine glasovima, vlasnike prljavog novca i aktere korupcionaških skandala. „Budvanski slučaj je samo izuzetak koji potvrđuje pravilo“.

„Zbog ovih i svih drugih nedjela, pozivamo građane da se zajedno odupremo. Očekujemo da javno, bez straha, iskažu svoj bunt, onako kako to rade slobodni ljudi širom Evrope i svijeta“, kaže se u saopštenju.

Organizatori su, pošto je riječ o građanskom protestu, apelovali na sve da na skup dođu bez bilo kakvih stranačkih i nacionalnih obilježja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije