fbpx
NaslovnicaCrna GoraSinđelić traži azil u Crnoj Gori

Sinđelić traži azil u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Srpski državljanin Aleksandar Sinđelić, svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma u oktobru 2016. godine, u ponedeljak je stigao ilegalno u Crnu Goru, jer su mu, kako je rekao, više od 15 dana stizale stalne prijetnje da će biti ubijen, saznaje Pobjeda.

Sinđelić je to ispričao inspektorima Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, gdje je došao vidno iscrpljen i sa povredama po nogama, koje je zadobio bježeći vrletnim šumskim putevima.

Od njega je uzeta izjava u kojoj je naveo zbog čega je bio primoran da napusti Srbiju i potraži azil u Crnoj Gori.

Sinđelić je svjedok saradnik u sudskom procesu protiv četrnaest optuženih za pokušaj terorizma.

Viši sud u Podgorici je, nakon višemjesečnog ispitivanja, prihvatio ključne iskaze njegovog svjedočenja.

U međuvremenu se pojavilo više video zapisa njegove priče o raznim pritiscima.

U audio zapisu koji su objavili marta ove godine crnogorski mediji, u trajanju od 6,35 minuta, Sinđelić je kazao da strahuje da će biti otet ukoliko odbije saradnju i napomenuo da će, radi vlastite zaštite, pripremiti ovjerenu izjavu advokatici koju je već kontaktirao.

U tom video zapisu svjedok saradnik potvrđuje sve ključne teze iz iskaza koji je dao pred podgoričkim Višim sudom tokom suđenja za pokušaj terorističkog napada.

Prema informacijama Pobjede, razgovor je vođen u jednom selu kraj Beograda gdje Sinđelić boravi, a istraživačka novinarska ekipa “Witness production” je bila pomno praćena tokom boravka u Srbiji.

Prema informacijama tog lista, Sinđelić je bio pod cjelodnevnom prismotrom Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, a srpski agenti su pomno pratili sve kontakte koje ostvari, naročito sa novinarskim ekipama iz regiona.

Sinđelić je i prije toga u više navrata govorio da mu je bezbjednost ugrožena na teritoriji Srbije.

Trinaest optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, 9. maja su u Višem sudu proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća kojim predsjedava sutkinja Suzana Mugoša, nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Najčitanije