fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaradnici u socijalnoj inkluziji RE populacije u obrazovanju

Saradnici u socijalnoj inkluziji RE populacije u obrazovanju

Natalija Vukčević, jedna od 22 saradnika u socijalnoj inkluziji romske i egipćanske (RE) populacije u oblasti obrazovanja, kaže da iz godine u godinu sve veći broj djece iz RE zajednice želi da se školuje, ali da je i dalje problem nedovoljna osviješćenost roditelja.

„Mi smo dežurni staratelj, rezervna učiteljica, rezervni pedagog, psiholog, logoped. Nama je u interesu da se djeca školuju, jer tu ima toliko talentovane djece i sposobne za nevjerovatne stvari, koja, nažalost, zbog života kojim žive ne dobijaju šansu da se istaknu“, navodi Vukčević.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ističu da su saradnici u socijalnoj inkluziji RE populacije u obrazovanju veoma bitni posrednici za podizanje svijesti roditelja, kako bi shvatili da je obrazovanje jedini pravi put za djecu iz te zajednice, njihovu inkluziju i bolju budućnost.

Upravo zbog medijatora, svake godine manji broj djece RE zajednice napušta školu, odnosno više  je onih koji su redovni u nastavi.

Video prilog na temu „Saradnici u socijalnoj inkluziji RE populacije u obrazovanju“ agencija MINA uradila je u saradnji sa nevladinom organizacijom Phiren Amenca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...