fbpx
NaslovnicaCrna GoraRSE: Brisel zabrinut zbog mogućeg ulaska DF-a u Vladu

RSE: Brisel zabrinut zbog mogućeg ulaska DF-a u Vladu

Podgorica, (MINA) – Najava rekonstrukcije Vlade Crne Gore, uključujući mogućnost da Demokratski front (DF) bude dio nove izvršne vlasti, izaziva zabrinost kod mnogih evropskih zvaničnika koji se direktno bave pitanjima Zapadnog Balkana, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Više sagovornika RSE smatra da bi to uticalo na reformski proces koji je neophodan kako bi Crna Gora napredovala na evropskom putu.

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za spoljne poslove (EEAS), Marko Makovec, govorio je u utorak u vezi sa tim na spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET).

On je pred evropskim zastupnicima ocijenio da DF u novoj vladi ne bi donio koheziju, već bi taj politički savez mogao da oslabi funkcionisanje, kako je kazao, ionako slabe vlade.

Makovec je naveo da su pregovori o rekonstrukciji Vlade u toku, ali da je Evropska unija (EU) zabrinuta jer bi ulaskom DF-a moglo doći do usporavanja procesa reformi vezanih za Uniju.

“Ako DF bude pozvan u Vladu, mora biti jasno da će podržati geostratešku orijentaciju koja podrazumijeva evropski put. Na kraju krajeva, Crna Gora je bila i ostaće šampion pristupnih pregovora”, rekao je Makovec.

Više evropskih sagovornika RSE navelo je da nije u praksi EU zvaničnika da se miješaju u unutrašnje poslove jedne suverene države, ali da se “taj otpor Brisela prema DF-u tiče mogućnosti usporavanja reformi i da se stoga želi na vrijeme poslati jasna poruka da se na taj politički savez iz Brisela ne gleda sa simpatijom”.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je da demokratija podrazumijeva da je na građanima da odluči kome će dati povjerenje.

“Uvjereni smo da će građani Crne Gore dati povjerenje političkim partijama koje žele demokratiju, transparentnost, vladavinu prava, poštovanje dostojanstva pojedinca i ulazak u EU”, rekla je Pisonero.

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula ne podržava opciju rekonstrukcije Vlade gdje bi DF imao direktno učešće.

Navodi se da mogućnost ulaska DF-a u Vladu kod Picule izaziva određenu zabrinutost, jer dosadašnji odnosi i konstantno nepovjerenje u heterogenu vladajuću koaliciju ne budi optimizam u pogledu buduće funkcionalnosti, reformskog procesa i puta prema EU.

Picula je rekao da ključni porioritet crnogorske vlade treba da bude punopravno članstvo u EU.

Prema njegovom mišljenju, to neće biti moguće ako se u pitanje dovode elementi crnogorske državnosti.

Picula je, govoreći o DF-u, naveo da je riječ o političkoj opciji “koja je više puta, kako djelima tako i riječima, otvoreno demonstrirala da su joj političke konfrontacije i polarizacija društva prioritetniji od reformskog procesa i uklanjanje prepreka na putu Crne Gore prema EU”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije