fbpx
NaslovnicaCrna GoraRekonstruisana fasada i krov Doma zdravlja Cetinje

Rekonstruisana fasada i krov Doma zdravlja Cetinje

Podgorica, (MINA) – U Domu zdravlja na Cetinju završena je rekonstrukcija kompletnog krova i fasade objekta, a vrijednost radova je iznosila preko 300 hiljada EUR, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako su kazali iz tog resora, radovi su finansirani iz fonda Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) u koji su građani i privrednici donirali novac tokom COVID pandemije.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je, na svečanosti povodom završetka radova, kazao da Cetinje po svemu zaslužuje da nakon puno godina ima rekonstrukciju Doma zdravlja.

“Čestitam direktoru (Marku) Radoviću i njegovom timu na svim aktivnostima koje su preduzeli u prethodnom periodu”, naglasio je Abazović.

On je dodao da se nada da će u kontinuitetu permanentno unapređivati zdravstvenu zaštitu i svima kojima je potrebno, servis pružiti u najbržem mogućem roku i na najbolji mogući način.

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić zahvalio je građanima na doniranom novcu i na strpljenju koje, kako je kazao, pokazuju godinama unazad zbog zapuštene infrastrukutre zdravstvenih objekata.

On je rekao da se nada da će takve prakse ubrzo postati prošlost.

“Dom zdravlja Cetinje, uz nesporni kvalitet zdravstvenih usluga koje pruža građanima zahvaljujući medicinskom kadru, od sada će raditi u boljim i sigurnijim uslovima, što naša Prijestonica i njeni građani itekako zaslužuju”, kazao je Šćekić.

On je poručio da je nakon spoljašnjih radova, prioritetni zadatak menadžmenta Doma zdravlja i Vlade, kao i lokalne samouprave, nastavak rekonstrukcije unutrašnjosti objekta, s ciljem obezbjeđivanja veće funkcionalnosti, komfora i efikasnosti u radu.

Prema riječima Šćekića, u protekle dvije godine u cetinjski Dom zdravlja uloženo je preko 130 hiljada EUR iz budžeta za nabavku medicinske opreme, uređenje prostora i unapređenje voznog parka.

„Do kraja septembra biće završena adaptacija i opremanje mikrobiološke laboratorije, u sklopu projekta koji finansira Evropska unija, a koji obuhvata devet domova zdravlja u Crnoj Gori“, najavio je Šćekić.

Tom adaptacijom, kako je istakao, biće znatno unaprijeđeni uslovi za rad laboratorije, kako u pogledu prostora, tako i opreme, a sve u skladu sa EU standardima.

Govoreći o kadrovskoj strukturi cetinjskog Doma zdravlja, Šćekić je kazao da se trenurno na stručnom usavršavanju nalazi sedam specijalizanata, koji će nakon završetka školovanja nastaviti radni angažman u toj ustanovi.

„Početkom sledeće godine očekuje se povratak dva ljekara sa specijalizacije iz oblasti pedijatrije i interne medicine, pa će ljekarski timovi biti dodatno osnaženi, a pacijetnima biti dostupnije zdravstvene usluge”, naglasio je Šćekić.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković rekao je da rekontrukcija svjedoči o koraku naprijed u naporima da rješavanjem višedecenijskog problema unaprijede i pruže kvalitetne uslove i zdravstvenu zaštitu stanovnicima Prijestonice.

On je naglasio da kontinuiranim ulaganjem u zdravstvene ustanove ostaju posvećeni najvažnijem cilju – zaštiti zdravlja pacijenata, odgovornosti prema njima, ali i zdravstvenim radnicima, koji kroz ovakve projekte dobijaju napredniji ambijent za boravak i rad.

“Nadam se da će naše sugrađani biti zadovoljni unaprijeđenim uslovima u Domu zdravlja, te da će, kao i do sada, ova zgrada biti mjesto koje će na brz, siguran i kvalitetan način u potpunosti pružati usluge koje su im neophodne i mjesto gdje ćemo zajedno graditi bolju i zdraviju budućnost za našu zajednicu”, poručio je Đurašković.

Direktor cetinjskog Doma zdravlja Marko Radović kazao je da je ovo veliki dan za tu ustavu, koja je kao i cijela primarna zaštita ponijela veliki teret tokom Covid pandemije.

On smatra da je novac oprijediljen iz NKT-a utrošen na pravi način jer su, kako je rekao, višdecenijski problemi sa prodorom atmosferske vode, vlagom i kondezacijom dostigli svoj vrhunac.

„Benefite ove investecije će osjetiti svi zaposleni, od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, preko bolničkih ambulanti, kolega iz privatnog sektora, zaposleni u Domu zdravlja, ali on što je najbitnije građani i građanke Cetinja koji su korisnici zdravstvenih usluga”, kazao je Radović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije