fbpx
NaslovnicaCrna GoraReformama do boljih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije

Reformama do boljih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije

Podgorica, (MINA) – Tradicionalni odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) biće osnaženi u cilju efikasnog odgovora u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i američke ambasadorke u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz MUP-a, razgovarano o dosadašnjim rezutatima u realizaciji zajedničkih projekata tog resora i Ambasade SAD-a, a razmijenjena su mišljenja o budućim planovima i inicijativama.

Rajnke je pohvalila napore MUP-a i Uprave policije u oblastima borbe protiv trgovine ljudima i nasilnog esktremizma i navela da očekuje da će u budućem periodu akcenat biti na odlučnijoj borbi protiv svih oblika kriminala i jačanju organizacionih struktura bezbjednosnih službi.

„SAD će, shodno iskazanim potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova, pružati konkretnu podršku, kako na strateškom, tako i na operativnom planu“, naglasila je Rajzing Rajnke.

Sekulović je saglasan sa Rajzing Rajnke da bez mjerljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije nema zatvaranja poglavlja 23 i 24 i evropske perspektive.

On je poručio da će MUP tome dati maksimalan doprinos.

Sekulović je kazao da će prioriteti u radu MUP-a biti veća transparentnost u odnosu na civilni sektor, poštovanje ljudskih prava, kao i jačanje nadzora nad radom policije, a za šta je preduslov donošenje novog Zakona o unutrašnjim poslovima.

„Cilj mi je da se, novim zakonskim rješenjem, za koje očekujem da će se u roku od tri mjeseca naći pred crnogorskim Parlamentom, omogući reintegracija Uprave policije u Ministarstvo unutrašnjih poslova”, naveo je Sekulović.

On je kazao da je neophodno uspostaviti jake mehanizme kontrole kada su u pitanju ključna kadrovska rješenja u Upravi policije, uz očuvanje profesionalnog djelovanja policijskih službenika.

Prema riječima Sekulovića, reforme su nužne kako bi se povećalo povjerenje građana u institucije.

Na sastanku je zaključeno da je za postizanje boljih rezultata u odnosu na aktuelne bezbjednosne izazove neophodno uspostaviti ravnotežu i koordinaciju bezbjednosnih struktura.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...