fbpx
NaslovnicaCrna GoraRat u Ukrajini pokazao da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska

Rat u Ukrajini pokazao da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska

Podgorica, (MINA) – Rat u Ukrajini pokazao je da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska, ocijenio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

On je nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanoviće na Cetinju, kazao da je u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i da unaprijeđenje ekonomskih veza mora da bude zajednički cilj.

Pendarovski je ocijenio da je rat u Ukrajini pokazao, da bez obzira što je daleko utiče na ekonomiju zemalja regiona.

“Rat u Ukrajini je pokazao da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska”, kazao je Pendarovski.

Đukanović je rekao da Crna Gora Sjevernu Makedoniju smatra prijateljskom državom i partnerom i da dvije države zastupaju evropske vrijednosti.

“Crna Gora prati probleme s kojima se suočava Sjeverna Makedonija na putu ostvarenja svog evropskog cilja. Pozdravljamo žrtvu koju je Sjeverna Makedonija podnija na tom putu. Pozdravljamo inicijative koje su rezultirale Prespanskim sporazumom”, kazao je Đukanović.

On je rekao da nema puta za pouzdanu stabilnost regiona bez puta evropakih integracija.

“Naša budućnost mora biti zasnovana na evropskom sistemu vrijednosti. Obaveza naših partnera je da mnogo intenzivnijom politikom pomognu da naše države postanu organski dio savremene Evrope”, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, zadovoljni su dosadašnjom bilateralnom saradnjom i podsjetio je da je 2019. održana zajednička sjednicu vlade.

Đukanović je naveo da postoji inicijativa za izmjene preambule Ustava Sjeverne Makedonije.

“Željeli bi da u preambuli pozicioniramo i nacionalnu zajednicu Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji. Kad će se stvoriti pretpostavke za to – ne bih želio da ulazim u prognoze”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li zabrinjava naoružavanje Vojske Srbije, Đukanović je kazao da naoružavanje uvijek zabrinjava.

“Dodatan rizik predstavlja naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine, a u ovom slučaju riječ je o produženoj tendenciji naoružavanja Srbije iz zemalja koje su ne samo konkurenti, već u neprijatelji NATO zemalja”, rekao je Đukanović.

Panderovski je rekao da je Sjeverna Makedonija članica NATO-a, a da nemaju procjenu da je Srbija bezbjedonosna prijetnja.

Đukanović je, upitan da prokomentariše slučaj Miloša Medenice, kazao da to vidi kao izazov za djelovanje državnih organa, prije svega Tužilaštva i sudske vlasti, i da ne bi dao sebi za pravo da politički komentariše to što su svi imali prilike da pročitaju u medijima.

„Nemam nikakvih sumnji da će ta grana vlasti, kao i do sada, profesionalno i odgovorno obaviti svoj dio posla i ispitati sve okolnosti“, rekao je Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanje koliko će podrška DPS-a manjinskoj vladi značiti uticaj te partije na buduću politiku vlade, “pozvao na zdravu logiku”.

“Imate Vladu koju će činiti partije koje u parlamentu imaju 14, 16 ili 19 poslanika, a potreban je 41. Razliku između 14, 16 ili 19, pa do 41, davaće DPS. Šta mislite, da li je to uticaj”, naveo je Đukanović.

Upitan da prokomentariše uvođenje sankcija Svetozaru Maroviću od Sjedinjenih Američkih Država, on je kazao da je Marović dugo bio najviši državni funkcioner u Crnoj Gori i da su pravosudni sistem i država pokazali beskompromisnost dosljedne primjene odredbi ustavno-pravnog sistema.

Đukanović je podsjetio da su obje vlade, i ona prije 30. avgusta 2020. godine i ona poslije, tražile od Srbije da ispunjava svoje obaveze, saglasno ugovoru o međunarodno-pravnoj saradnji.

Kako je naveo Đukanović, do danas nije došlo do ispunjavanja tih obaveza.

“Vidio sam apel od američkog zvaničnika da Marović dođe u Crnu Goru, razumijem i taj apel, ali bih još prije razumio apel koji bi trebalo uputiti Srbiji, zemlji koja je takođe kandidat u pregovorima sa Evropskom unijom, da ispuni svoje obaveze i odgovori na očekivanje Crne Gore u slučaju izručivanja Marovića.”, kazao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

AEM, Svjetski dan slobode medija

Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društva

Podgorica, (MINA) - Agencija za elektronske medije (AEM) ostaje posvećena principu pune slobode medija...