fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Nastavićemo da pomažemo ukrajinskom narodu

Radulović: Nastavićemo da pomažemo ukrajinskom narodu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će, zajedno sa evropskim partnerima, nastaviti da nudi političku, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Evropskom humanitarnom forumu u Briselu.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, kazao da je Crna Gora odlučna da iskaže svesrdnu solidarnost sa Ukrajinom.

“Smatramo da je podrška u međunarodnim okvirima važna, baš kao i humanitarna pomoć koja u teškom vremenu predstavlja neophodan čin humanosti i saosjećanja”, rekao je Radulović.

Stoga je Crna Gora, kako je naveo, obezbijedila finansijsku, kao i pomoć u vidu opreme.

Radulović je, govoreći na panelu „Demokratija za bolji humanitarni pristup”, ukazao na značaj zaštite civila, bezbjednost humanitarnih radnika, kao i na sigurnu, brzu i nesmetanu pomoć onima kojima je potrebna.

Kako je kazao, Crna Gora, kao i najveći dio međunarodne zajednice, pozvala je Rusiju da primijeni privremene mjere i civilnom stanovništvu obezbijedi pristup sigurnim rutama za evakuaciju, kao i brz prolazak humanitarne pomoći.

“Pozdravljamo i podstičemo inicijative preduzete od komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava u cilju pružanja podrške ukrajinskim vlastima i ublažavanja patnje stanovništva”, poručio je Radulović.

On je naglasio da, imajući u vidu činjenicu da su izbjeglice i migranti najranjivije kategorije, svako društvo ima odgovornost da im obezbijedi dostojanstvene uslove za prihvat.

To je, kako je rekao Radulović, ono u šta crnogorsko društvo duboko vjeruje, i što je Crna Gora dokazala postupanjem u prošlosti, ali i ovoga puta, otvorivši svoja vrata za izbjeglice iz Ukrajine.

Pored usvajanja odluke kojom pruža privremenu zaštitu, kao i olakšani ulazak u državu iz humanitarnih razloga, Radulović je istakao da su u Crnoj Gori pokrenute brojne humanitarne aktivnosti, pri čemu su mnogi pojedinci i društvene organizacije iskazale solidarnost i spremnost da prime ukrajinske izbjeglice.

Kako je naveo Radulović, imajući u vidu da humanost ne poznaje granice, Crna Gora će pružiti podršku svim Ukrajincima koji traže sigurno sklonište.

“Zajedno sa našim evropskim partnerima nastavićemo da nudimo političku, finasijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini. Ova teška vremena podsjećaju nas koliko su međunarodna saradnja i solidarnost važni”, kazao je Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije