fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Đukanović poljuljao svoj i ugled države

Radulović: Đukanović poljuljao svoj i ugled države

Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je, slanjem pisma međunarodnim partnerima, u kojem ih obavještava koje ambasadore nije prihvatio, poljuljao svoj i ugled države, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je, odgovarajući na pitanja ovlašćene predstavnice kluba Demokrate – Demos Tamare Vujović, koja je pitala da li se do sada desilo da je predsjednik države odbio da potpiše ukaz o postavljenu ambasadora, odgovorio da mu nije poznato da se to desilo.

„To što je (Milo) Đukanović uradio je neprimjerena praksa, zato što su međunarodni partneri primanjem pisma bili zbunjeni. Jer nije diplomatska praksa da predsjednik države šalje stranim Vladama i državama pismo na adrese koje uopšte nijesu ni razmatrane“, rekao je Radulović.

On je kazao da je Đukanović na taj način zbunio međunarodnu zajednicu i poljuljao svoj i ugled Crne Gore.

„Nijesam siguran da je ovo uradio iz neznanja nego se radi o pokušaju političke manipulacije da se novi ambasadori, koji želi da postavi Vlada, zapravo ne postave na određena mjesta“, kazao je Radulović.

On je rekao da Đukanović ne bira ambasadore, već to čini Vlada, ali da meritornim pravom postavlja ambasadore.

Radulović je kazao da je u razgovorima sa međunarodnom zajednicom u saznanju da su oni ovu situaciju loše prihvatili i dodao da se ovim šalje ružna slika o Crnoj Gori.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da Vlada ne bira ambasadora i da to u Ustavu ne piše, već da Vlada predlaže, a da po Ustavu, kako je dodao, predsjednik postavlja i opoziva ambasadore na predlog Vlade.

“Neću da ulazim u pojedina kadrovska rješenja, jer ne znam ko su. Kohabitacija vas tjera na dogovor, ali ne mislim da će vam pomoći ako u ovom domu kažete da predsjednik države opanjkava Crnu Goru. To nije diplomatski“, kazao je Konjević.

On je istakao da Crna Gore nema šefa misije pri Evropskoj uniji (EU), kao ni u Vašingtonu, Berlinu, Madridu, Rimu, Londonu i Pekingu.

„Crna Gore sada nema trećinu ambasadora tamo gdje ima svoja predstavništva, u sjedištima svjetske politike“, naveo je Konjević.

Radulović je pojasnio proceduru za imenovanje ambasadora.

„Prvi korak je da Ministarstvo vanjskih poslova predlaže, Vlada donosi odluku o tome, šalje se zahtjev za agreman, četvrti korak je Odbor, a peti ukaz“ ponovio je Radulović.

On je rekao da kohabitacija zahtjeva filigrantsku političku sposobnost, ističući da on i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iniciraju sastanak sa Đukanovićem, ali da ne dobijaju odgovor.

„O kakvoj kohabitaciji onda to govorimo“, naveo je Radulović.

Poslanica Građanskog pokreta URA Božana Jelušić pitala je Radulovića da li se pravila godišnja analiza koštanja rada ambasadora i u kojem opsegu se prati njihov rad i da li oni moraju da pišu mjesečne izvještaje o svojim postignućiama.

Radulović je kazao da Vlada pokušava da što prije promoviše ekonomsku diplomatiju.

„Vlada je uspjela da smanji troškove EXSPO izložbe za oko 50 odsto i sada su ti troškovi oko 1,2 miliona EUR. Oko milion EUR Vlada će usmjeriti u druge potrebe“, naveo je Radulović.

On je dodao da je čist profit od konzulata tokom prošle godine bio 600 hiljada EUR.

„Iako to nije bila reprezentativna godina. Ali, godinu prije je bila oko 800,900 hiljada EUR“, kazao je Radulović.

On je naglasio da je činjenica da mnogi ambasadori dovedu invenstitora i „desi se ništa“.

Radulović je istakao da je MVP napravilo brojne uštede.

„Naš traženi budžet za ovu godinu je bio 25 miliona EUR, a dobili smo svega 16 miliona EUR. To je oko tri miliona manje nego prošle godine. Smanjili smo rente, koristimo lokalno osoblje zbog manjih troškova, smanjili smo reprezentacije“, naveo je Radulović.

On je rekao da 12 imenovanih ambasadora govori po dva strana jezika i oni će, kako je rekao, biti renesansa diplomatije i reprezentativni predstavnici Crne Gore.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša pitao je Radulovića da li smatra da su u određenim aktivnostima u dijelu diplomatije doprinijeli ostvarivanju i zaštiti interesa Crne Gore na međunarodnom planu.

Radulović je odgovorio da crnogorska diplomatija u ovoj Vladi radi perfektno.

On je rekao da je nedopustivo da ambasador ne zna strani jezik.

“Svi ambasadori koje predloži Vlada moraće da sprovode instrukcije Ministarstva”, kazao je Radulović.

Što se tiče bivših ambasadora, Radulović je rekao da je lično zvao većinu da im kaže da će biti opozvani i pošao kod Đukanovića da ga obavijesti.

“Oni su imali razuman rok od dva mjeseca da se vrate, dok je u DPS (Demokratska partija socijalista) Vladi Branko Perović vraćen za 72 sata”, naveo je Radulović.

On je kazao da su svi opozvani ambasadori još na funkcijama do postavljenja novih.

Kada su i pitanju specijalnim izaslanici, Radulović je upitao gdje je bio SD, koji je u koaliciji sa DPS-am, kada je „šef masonske lože Srbije postavljen za specijalnog izaslanika Crne Gore.

Najčitanije