fbpx
NaslovnicaCrna GoraProsta većina je deblokirajući mehanizam

Prosta većina je deblokirajući mehanizam

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Sudskog savjeta biraće se iz redova sudija, deblokirajući mehanizam za izbor tog tijela biće prosta većina, a ministar pravde treba da ostane član Savjeta, prijedlozi su Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Tim rješenjima preporučeno je mijenjanje Ustava Crne Gore u članu 127 kojim se tretira pitanje Sudskog savjeta, za čiji izbor je potrebno da glasa dvotrećinska većina u parlamentu, piše Pobjeda.

Polazeći od važnosti uloge Sudskog savjeta i značaja da opozicija i vlast postignu saglasnost oko ovog važnog pitanja, Radna grupa predlaže da u prvom krugu ostane dvotrećinska većina, a da se u drugom krugu glasa većinom svih poslanika.

“Ovakvo rješenje pružilo bi priliku i opoziciji i vlasti da postignu saglasnost, a sa druge strane spriječilo mogućnost da dođe do blokade rada Sudskog savjeta ili produžavanja rada, kroz zakonsku normu, na način kako je to sada urađeno kao nužni deblokirajući mehanizam”, navodi se u predlogu Radne grupe.

Parlament zbog nedostatka dvotrećinske većine ne može skoro pola godine da izabere četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, a zakon je predvidio da se predsjednik tog tijela bira upravo iz tih redova.

Predloženim rješenjem, predsjednik Sudskog savjeta biraće se iz reda sudija, umjesto dosadašnjeg rješenja koje je predviđalo da predsjednik Sudskog savjeta bude biran iz reda uglednih pravnika.

Rješenjem Radne grupe Sudski savjet bi umjesto dosadašnjih deset trebalo da ima 11 članova.

“Strukturu Sudskog savjeta sačinjavaju: predsjednik Vrhovnog suda, pet sudija umjesto dosadašnjih četiri koje bira i razrješava konferencija sudija, vodeći računa o ravnomjernoj zastupljenosti sudova i sudija, čime se obezbjeđuje većina sudija u sastavu Sudskog savjeta, četiri ugledna pravnika koje bira i razrješava Skupština – na predlog nadležnog radnog tijela po raspisanom javnom pozivu i ministar nadležan za poslove pravosuđa”, navodi se u predlogu.

Radna grupa je zadržala dosadašnje rješenje da ministar pravde ostaje član Sudskog savjeta.

U dokumentu Radne grupe precizira se i da se „pod pojmom ugledni pravnik smatra lice koje je završilo pravni fakultet, ima navršeno najmanje 40 godina, najmanje 15 godina radnog iskustva na pravnim poslovima, nije osuđivano za krivična djela i nije član nijedne političke partije“.

Gledni pravnik trebalo bi da uživa lični i profesionalni ugled i ima preporuku jednog od strukovnih udruženja ili jedne od međunarodnih organizacija.

Najčitanije