fbpx
NaslovnicaCrna GoraProšle godine prikupljen rekordan broj jedinica krvi

Prošle godine prikupljen rekordan broj jedinica krvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je prošle godine prikupljen rekordan broj jedinica krvi, kazala je direktorica Zavoda za transfuziju Tamara Šćepanović.

Ona je, na svečanosti povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca, rekla da taj podatak potvrđuje da je Crna Gora, kao društvo, položila ispit iz humanosti i solidarnosti.

Šćepanović je navela da je ovogodišnji slogan pod kojim se širom svijeta obilježava taj veoma važan dan “Mi živimo zato što vi donirate. Donirajte krv, donirajte plazmu, dijelite život, dijelite često“.

Svjetska zdravstvena organizacija, kako je kazala, na taj način u fokus stavlja pacijente kojima je potrebna doživotna transfuziološka potpora i naglašava ulogu koju svaka osoba može da ima darujući krv ljudima čiji se život produžava i prosto zavisi od tog dara.

Šćepanović je dodala da ti pacijenti u toku svog životnog vijeka prime nekoliko desetina, ili čak nekoliko stotina različitih krvnih komponenti.

Kako je rekla, s obzirom na to da njihove porodice ne mogu da obezbijede tolike količine krvi, jasno je da život tih pacijenata zavisi isključivo od dobrovoljnih davalaca.

„Zato ovaj njihov dan slavimo uz zahvalnost pojedincima koji daruju krv, ali i podstiču druge ljude dobrog zdravlja da redovno doniraju kako bi se ne samo poboljšao kvalitet života pacijentima zavisnim od transfuzije, već i da bi se izgradio sistem bezbjednog i redovnog snabdijevanja krvlju“, navela je Šćepanović.

Ona je istakla da je u prethodnoj godini prikupljen rekordan broj jedinica te dragocjene tečnosti.

„Dakle, prošle godine imali smo najveći nivo davalaštva krvi do sada koji je iznosio 3,4 odsto. Prikupljene su 20.723 jedinice krvi“, naglasila je Šćepanović.

Ona je kazala da je tokom prethodne godine organizovano 238 akcija, i da je bilo teško izabrati najbolje kada je riječ o dobrovoljnom davalaštvu.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić istakao je značaj dobrovoljnog davalaštva i naglasio da dobrovoljni davaoci krvi s pravom treba da nose ime istinskih heroja društva.

On je poručio da je zadatak države i Ministarstva zdravlja obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite za sve građane.

To, kako je naveo, podrazumijeva, između ostalog, kontinuirani proces rada transfuziološke službe u Crnoj Gori i obezbjeđivanje dovoljnih količina bezbjedne krvi.

Šćekić je poručio da je zato neophodno učiniti sve da nivo dobrovoljnog davalaštva krvi ide uzlaznom putanjom.

„Pa ovom prilikom pozivam sve naše humaniste, a siguran sam da ih u Crnoj Gori ima dosta, da damo krv i tako osiguramo da u našim bolnicama ima krvi u dovoljnim količinama za sve kojima je potrebna“, rekao je Šćekić.

On je naveo da Zavod za transfuziju krvi, kao i Crveni krst, svojim aktivnostima doprinose razvoju dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva krvi u Crnoj Gori, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina te najdragocjenjenije tečnosti.

Šćekić je, u znak obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, prije početka svečanosti u Zavodu za transfuziju krvi dobrovoljno donirao krv.

Iz Zavoda su saopštili da su na svečanosti organizacijama, kompanijama i pojedincima koji su se istakli u dobrovoljnom davalaštvu tokom prošle godine uručena priznanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije