fbpx
NaslovnicaCrna GoraPronaći rješenje za plaćeno odsustvo roditelja

Pronaći rješenje za plaćeno odsustvo roditelja

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) naložilo je predstavnicima ministarstava ekonomije i prosvjete i članovima NKT-a iz Sekretarijata za zakonodavstvo da sjutra organizuju sastanak i pronađu rješenje za plaćanje odsustva sa posla roditelja djece mlađe od 11 godina.

Kako je saopšteno iz Vlade, na taj sastanak oni treba da pozovu i predstavnika Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

NKT je na današnjoj sjednici usvojio izvještaj o stanju na računu i odlivima sa računa Operativnog štaba za upravljanje donacijama u kojem se navodi da je po osnovu zaključka Vlade i odluke NKT-a za potrebe nabavke lijeka remdesivir isplaćeno 110,4 hiljade EUR.

“Prema podacima Štaba, stanje na žiro računu NKT-a je 5.091.994 EUR i 75.971 američkih dolara”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da ukupni prilivi od otvaranja računa iznose 8.161.264 EUR i 75.971 američkih dolara, dok odlivi iznose 3.069.269 EUR.

NKT je na sjednici razmotrio dopis Udruženja mladih s hendikepom koje je zatražilo da osobama sa invaliditetom bude omogućeno korišćenje prednjeg sjedišta u vozilima taksi prevoza.

“NKT podsjeća da je, upravo imajući u vidu i osobe s invaliditetom, još u maju ukinulo mjeru obaveze prevoza u taksijima samo na zadnjem sjedištu i apeluje na vlasnike taksi vozila da budu posebno senzibilni prema ovom dijelu naše populacije”, kaže se u saopštenju.

To tijelo je na današnjoj sjednici konstatovalo da su od početka pandemije novog koronavirusa epidemiološke mjere donošene pravovremeno i osmišljeno.

“Da se krizom upravljalo kvalitetno u datim uslovima, da je posebnu vitalnost pokazao naš zdravstveni system, koji u novom talasu pandemije i uz vanredne napore zdravstvenih radnika odgovara aktuelnim izazovima”, poručeno je na sjednici.

Navodi se da dodatnu pažnju, obaveznost i odgovornost treba posvetiti efikasnijoj kontroli sprovođenja epidemioloških mjera, prije svega onih koje predstavljaju najveći epidemiološki rizik.

Iz Vlade su podsjetili da je Crna Gora svojevremeno uspjela da bude prva država u Evropi bez potvrđenih slučajeva infekcije.

Prema njihovim riječima, visoka stopa u proteklom periodu rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih.

“Kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa, ismijavanja epidemioloških mjera, javno izricanih sumnji u pandemiju, prvenstveno od dijela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom”, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da visoke stope infekcije i u susjedstvu i širom Evrope potvrđuju da je u zamahu novi, ozbiljan talas pandemije.

“Što iziskuje najviši stepen efikasnosti svih nadležnih subjekata u procesuiranju eklatantnog kršenja naredbi zdravstvenih vlasti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da najveći izazov i epidemiološki rizik predstavljaju organizovanje svadbi, rođendana i porodičnih proslava.

“Nadležni organi zaduženi su da takve skupove spriječe, a da prostore u kojima se okupljanja organizuju zapečate i kazne odgovorne osobe”, kaže se u saopštenju.

NKT je pozvalo vjerske zajednice da dok epidemija ne bude ponovo stavljena pod kontrolu ograniče vjerske obrede i druga okupljanja u vjerskim objektima na najmanju mjeru.

To tijelo se, kako je saopšteno, upoznalo sa brojnim zahtjevima građana za ponovno objavljivanje spiska osoba u samoizolaciji i sa njihovom ocjenom da je taj pristup u prvom talasu značajno doprinio uspješnom odgovoru na COVID-19.

Konstatovano je da je u prvom talasu NKT takvu odluku donio u punom uvjerenju da je ona u skladu sa Ustavom, zakonom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

“Smatralo se da je ta mjera bila neophodna i da je bila proporcionalna legitimnom cilju zaštite zdravlja i života svih građana”, navodi se u saopštenju.

Iz NKT-a su kazali da, u svijetlu odluke Ustavnog suda Crne Gore, žale zbog mogućeg osjećaja neprijatnosti, koji je mogla izazvati odluka o objavljivanju imena osoba koje su u samoizolaciji.

“Takva odluka NKT-a bila je motivisana najboljim namjerama u cilju zaštite zdravlja i života građana i nije bila usmjerena na bilo kojeg građanina pojedinačno”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je NKT dužno da poštuje Odluku Ustavnog suda i zaključeno je da inicijative građana o ponovnom uvođenju te mjere ne može prihvatiti.

Najčitanije