fbpx
NaslovnicaCrna GoraProces imenovanja u pravosuđu zaokružiti u najskorijem roku

Proces imenovanja u pravosuđu zaokružiti u najskorijem roku

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je dobila proevropsku Vladu, a postizanjem konsenzusa političkih subjekata započet je proces imenovanja u pravosuđu, što je važan korak u oblasti vladavine prava, kazao je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, razgovarao sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU), povodom završetka španskog predsjedavanja EU, i diplomate je upoznao sa pozitivnim pomacima koje je napravila Crna Gora.

„Crna Gora je dobila proevropsku Vladu, a postizanjem konsenzusa političkih subjekata započet je proces imenovanja u pravosuđu, što je važan korak u oblasti vladavine prava“, rekao je Milatović.

On je istakao da je potrebno zaokružiti proces imenovanja u pravosuđu u najskorijem roku i nastaviti sa sprovođenjem važnih reformi u poglavljima 23 i 24.

Milatović je ukazao i na potrebu ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa, kao jednog od prioriteta novog saziva parlamenta.

On je dodao da bi, prateći započetu reformsku dinamiku, pozitivan signal bilo organizovanje međuvladine konferencije i usvajanje IBAR-a od EU u prvoj polovini naredne godine.

Milatovic - Popa
foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Milatović je naveo da je Crna Gora najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa EU i da, uz nastavak reformi i ispunjavanje mjerila u procesu pridruživanja, postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine.

On je zahvalio državama članicama EU što zagovaraju sistem evropskih integracija baziran na zaslugama i zatražio dalju podršku evropskih partnera na evropskom putu Crne Gore.

Sastankom su predsjedavali ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i, u ime španskog predsjedavanja EU, ambasador Španije Raul Bartolomeo Molin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije