fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrioritet deblokada zastoja u pregovorima sa EU

Prioritet deblokada zastoja u pregovorima sa EU

Podgorica, (MINA) – Deblokada zastoja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), koji se uglavnom vezuje za poglavlje 23, biće prvi prioritet ukupne vlasti u Crnoj Gori, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, kazao da očekuje da bi Crna Gora u vrlo dogledno vrijeme mogla da dobije novu vladu i da će ona biti promoter politike evropskih integracija.

“Dakle, da će to biti politika kontinuiteta sa strateškim kursom kojim se Crna Gora kreće prethodnih 25 godina”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, čak ni eksperiment sa Vladom, koja je nedavno izgubila povjerenje u parlamentu, nije mogao da dovede u pitanju takvu stratešku orijentaciju Crne Gore.

O tome, kako je dodao Đukanović, najbolje svjedoči podrška javnosti, koja je i prema posljednjem istraživanju na otprilike 75 odsto onih građana koji Crnu Goru u bliskoj budućnosti vide kao članicu EU.

On je najavio da će narednih dana posjetiti prijestonice još nekih od evropskih država.

Ta aktivnost, kako je kazao Đukanović, ima dva cilja.

„Prvo da približimo političke i društvene procese koji se odvijaju u Crnoj Gori našim evropskim sagovornicima, a drugi je da nastavimo vrlo značajne razgovore na temu evropske perspektive Zapadnog Balkana“, naveo je Đukanović.

On je rekao da je Mišelu predstavio kako se odvija proces konsolidacije vlasti u Crnoj Gori nakon smjene dosadašnje Vlade.

„Ovdje sam detaljnije razgovarao o presjeku pregovaračkog procesa između naše zemlje i EU i najavio da će prvi prioritet ukupne vlasti u Crnoj Gori u narednom periodu biti deblokada tog zastoja, koji se uglavnom vezuje za poglavlje 23“, naveo je Đukanović.

On je kazao da je cilj da se nakon toga intenzivira pregovarački proces – proces zatvaranja poglavlja i na taj način stvore pretpostavke za dogledno ostvarivanje cilja, a to je članstvo Crne Gore u EU.

Đukanović je naveo da je Mišelu ukazao da je današnje stanje u regionu lošije nego prije nekoliko godina.

„Da smo prije samo nekolike godine o Zapadnom Balkanu govorili jedino u kontekstu brzine procesa pridruživanja EU, da smo se nažalost tokom posljednje godine vratili temi stabilnosti kao, da kažem, tradicionalno najaktuelnoj temi u našem regionu“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je ukazao na uzroke tih retrogradnih procesa.

„Dakle, ukazao sam prije svega na izostanak dovoljno aktivne politike proširenja od EU i s druge strane na posljedice tog poremećaja na geopolitičkoj sceni koji je doveo do malignog uticaja trećih strana sa platformi koje su definitivno anitevropske“, naveo je Đukanovič.

On je dodao da je ukazao na to da sam Zapadni Balkan sigurno nije meta tih politika, već evropski sistem vrijednosti i evropsko jedinstvo na šta se nasrće sa svih djelova evropskog kontinenta gdje postoji podoban ambijent za to.

Đukanović je rekao da je, nažalost, Zapadni Balkan još podoban ambijent za djelovanje takvih malignih politika.

„Nažalost, uspijeva se na neki način osujetiti dobar tempo kretanja naših država ka EU i to doprinosi do izvjesnog zastoja i do daljeg gubitka vremena i do daljeg zaostajanja naših država za evropskim nivoom ekonomskog i demokratskog razvoja“, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to je nešto što mora biti inspiracija za EU i NATO, kao ključnog partnera na evroatlantskom prostoru.

Đukanović smatra da se sa tih adresa mora jasnije čuti poruka da je to zona evropskih i evroatlantskih vrijednosti, i da se mora poštedjeti od malignih uticaja kojim se u osnovi podriva stabilnost i jedinstvo Evrope.

„Postigli smo jedan izuzetno visok stepen saglasnosti oko svih ocjena, a prije svega, i ono što je najvažnije, postigli smo saglasnost o potrebi intenziviranja saradnje između EU i Zapadnog Balkana“, naveo je Đukanović.

Crna Gora će, kako je rekao, u tome imati posebno mjesto kao država koja je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i koja može i dalje igrati važnu ulogu promotera evropskog sistema vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Đukanović je dodao da misli da ima razloga za optimizam.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...