fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrijave protiv nadležnih za otkazivanje boravka državljana Srbije

Prijave protiv nadležnih za otkazivanje boravka državljana Srbije

Nikšić, (MINA) – Nova srpska demokratija (NSD) podnijela je krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv nadležnih koji su otkazali boravak i zabranili ulazak u Crnu Goru za osam državljana Srbije koji su došli po pozivu te partije radi pružanja IT usluga.

Prijave su podnijete protiv predsjedinka Opštine Nikšić Milutina Simovića, načelnika regionalne granične policije Janka Radosavovića, komandira nikšićke policije Darka Mađarića, ispektora za strance Predraga Vučinića i načelnika Odsjeka za strance Dejana Andrića.

U obrazloženju prijave oni se terete da su izvršili krivično djelo iz člana 417 Krivičnog zakonika za nesavjestan rad u službi, tako što je, kako je navedeno, Simović podstrekavao Radosavovića i Mađarića na izvršenje, a njih dvojica, da su sa Vučinićem i Andrićem, neposrednim naredbama svojim podređenim omogućili da se djelo izvrši.

U ime NSD-a, Milutin Đukanović, ukazao je da su pozvani državljani Srbije došli radi pružanja informatičkih usluga u narednih 15 dana.

Oni su, kako je naveo, trebalo da pomognu na organizaciji i uređenju podataka i elektronske obrade baze članstva te stranke kroz primjenu novih tehnoloških rješenja radi nesmetanog i efikasnijeg funkcionisanja.

“Naši gosti nijesu bili kriminalci, prodavci droge, ni sumnjivi biznismeni sa graničnih prelaza za promet šverca cigareta, već ozbiljni, obrazovani ljudi koji se nijesu krili, niti bježali, već su došli kod svojih prijatelja“, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Podršku na konferenciji prisustvom su iskazali i predstavnici koalicije Za budućnost Nikšića, koju, uz NSD, čine i Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.

Đukanović je kazao da se protjerivanju, privođenju i hapšenju moraju suprostaviti zajedno i mirno, podignutim građanskim glasom odbrane slobode svakog čovjeka.

„Moramo, jer će ovako privoditi, hapsiti i pokušati da proteraju iz našeg grada i zemlje prvo našu braću, pa onda i nas. Milova partija je poražena od građana Crne Gore, ali još kontroliše policiju Crne Gore“, rekao je Đukanović.

On je naveo da je jučerašnje protjerivanje neprijateljska poruka svakom Srbinu, građaninu i Crnogorcu koji u Beogradu i Srbiji slobodno rade.

Đukanović je kazao da „niko ne bi imao hrabrosti da gazi uvažavanje dostojanstva i zakonskih prava tih ljudi, prvi put za nešto optuženih, da naredba nije stigla sa samog vrha, od odlazećeg predsjednika Crne Gore“.

Đukanović je naveo da oni koji su svjesni da gube žele incidente i da je, za razliku od vlasti u Nikšiću, njima podršku u demokratskoj borbi potpisima već iskazalo više od deset hiljada građana.

Advokat Dragomir Ćalasan kazao je da su državljani Srbije legitimno ušlu u Crnu Goru, prijavili se, zaključili ugovore o djelu i sasvim legitimno obavljali svoje poslove, “ali je očigledno smetalo što rade za Novu i zbog toga su protjerani”.

Prema njegovim riječima, nadležni su mogli da donesu sasvim drugačije odluke i na kraju kazne novčano ta lica, “ali im je interes bio da ih eliminišu iz Crne Gore i to je suština čitavog problema”.

“Svjedoci smo da je prije tri-četiri mjeseca u Nikšiću na gradilištima radio veliki broj Albanaca, koji nijesu imali ovakve dozvole, ali oni nisu protjerivani“, rekao je Ćalasan.

Advokat Vera Mijanović navela je da je rešenjem o zabrani boravka i ulaska na određeno vrijeme u Crnu Goru prekršeno pravo stranaca da se slobodno kreću, koje je zagarantovano međunarodnim konvencijama.

„Osam državljana Srbije, koji se bave savremenim računarskim tehnologijama, ušlo je legalno i mogli su kao slobodni građani svih ovih 89 dana da razgovaraju i pregovaraju sa bilo kim od nas i da stupe u obligacione odnose”, ukazala je Mijanović.

Kako je navela, tim postupkom oštećena je i država po osnovu poreza koji bi platili naručilac posla i izvršilac u vezi sa tim ugovorom.

Mijanović je rekla da odluka nadležnih nema veze sa primjenom Zakona o strancima, jer se na te ljude primjenjuje isključivo član 35, znači njihov boravak do 90 dana.

„Potrudićemo se da dokažemo da je riječ o progonu iz političkih razloga“, navela je Mijanović.

U krivičnoj prijavi navedeno je da su državljani Srbije, Vladimir Vojvodić, Bojan Delić, Vuka Mladenović, Olivera Djorđević, Jelena Denić, Jelena Nešić, Andrijana Stanković i Nikola Aleksić ušli 21. januara preko graničnog prelaza Božaj sa urednim ličnim dokumentima.

Kako se navodi, oni su ušli potom u Nikšić i uredno prijavili svoj boravak u apartmanima „Krsmanović“, koju su po svojoj dužnosti izvršili prijavu CB Nikšić.

Ta grupa lica je u Crnu Goru došla po pozivu NSD i sa korisnikom usluga su zaključili ugovore o djelu u trajanju od 25. januara do 10. februara koji su stavljeni na uvid ovlašćenim radnicima Granične policije CB u Nikšiću.

Navodi se da je svima njima “otkazan boravak u Crnoj Gori do 90 dana i zabranjen ulazak do 1. maja“, moraju napustiti Crnu Goru od 1. februara, a vrijeme zabrane im se računa od dana napuštanja.

U prijavi je navedeno da su „lica legitimno ušla u Crnu Goru, prijavljen je njihov boravak policiji, a pozivanje na Zakon o strancima da njima nije izdata dozvola za privremni boravak je propust nadležnih organa, a ne njihov nikako“.

„Nadležni organi su imali dovoljno vremena da od 21.januara do 29.januara izdaju te dozvole, što nijesu učinili. Pozivanje na isti zakon da tim licima nije izdata dozvola za privremeni boravak i rad nije bila njihova obaveza, već naručioca posla, što znači da se radi o klasičnoj nepravilnoj primjeni materijalnog prava“, ukazano je u prijavi.

U prijavi je navedeno da, ako je bilo eventualnog propusta prilikom njihovog boravka, onda je trebalo primijeniti čl. 210 i novčano kazniti poslodavca i pri tome uzeti u obzir da se radi o ugovoru o djelu, a ne o radu.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...