fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrepoznati rezultati u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma

Prepoznati rezultati u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, iako su u njoj prijetnje od pojava nasilnog ekstremizma i radikalizacije na niskom nivou, u kontinuitetu izgrađuje kapacitete za suočavanje sa tim izazovima, kazao je nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma, Dragan Pejanović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da su rezultati Crne Gore na planu borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, koji vode ka terorizmu, prepoznati u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za ovu godinu.

Pejanović je naveo da vjeruje da će nova Vlada nastaviti sa aktivnostima na povećanju otpornosti društva, boljem odgovoru institucija i snaženju međunarodne pozicije Crne Gore u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

“Prijetnje od tih pojava su na niskom nivou u Crnoj Gori, ali posvećenost toj temi nije izostala, već naša zemlja u kontinuitetu izgrađuje kapacitete za suočavanje sa tim izazovom”, rekao je Pejanović.

Iz Ministarstva su kazali da je 26 crnogorskih državljana, od čega 18 muškaraca, pet žena i troje djece, otputovalo u Siriju, a pet u Ukrajinu od početka sukoba 2012. godine.

Kako su naveli, deset crnogorskih državljana vratilo se iz Sirije, a pet iz Ukrajine.

„Nakon izmjene i dopune Krivičnog zakonika iz 2015. godine, kojom se učešće u stranim oružanim sukobima propisuje kao krivično djelo, osuđena su dva povratnika koji su se vratili nakon 2016. godine. Svi povratnici vratili su se u svoje zajednice i bili su pod nadzorom“, kaže se u saopštenju.

Crna Gora, kako su kazali iz Ministarstva, ima sistemski pristup problemu radikalizacije i nasilnog ekstremizma i uspostavljen je kvalitetan strateški, zakonodavni i institucionalni okvir za prepoznavanje, prevenciju i suzbijanje tih globalnih fenomena.

Kako su dodali, pravni okvir Crne Gore usklađen je u velikoj mjeri s pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

Iz Ministarstva su rekli da je značajan doprinos u prevenciji nasilnog ekstremizma ostvaren i usvajanjem nove Strategije za prevenciju i suzbijanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma za period od ove do 2024. godine, s pratećim Akcionim planom, koju je Vlada donijela početkom godine.

Kako su naglasili, posebna pažnja posvećuje se preventivnim aktivnostima i uključenosti svih faktora društva.

Iz MUP-a su podsjetili da je u maju prošle godine uspostavljen multidisciplinarni mehanizam – Tim za pomoć i zaštitu.

“On okuplja predstavnike ministarstava rada i socijalnog staranja, zdravstva, obrazovanja, unutrašnjih poslova, policije, lokalnih vlasti i nevladinih organizacija, radi praćenja pojedinačnih predmeta u kojima postoji rizik od radikalizacije koja vodi do nasilnog ekstremizma i terorizma i koji predlaže odgovarajuće odgovore”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je uspostavljena besplatna telefonska linija 080 12 12 12, kao i sajt www.zajednoprotivekstremizma.me za izvještavanje o rizicima od nasilnog ekstremizma.

Iz MUP-a su podsjetili da su u novembru prošle godine Crna Gora i EU potpisale Sporazum za sprovođenje Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan.

Kako su rekli, iako su prijetnje terorizmom i nasilnim ekstremizmom relativno male u Crnoj Gori, velika pažnja se posvećuje deradikalizaciji, rehabilitaciji, reintegraciji i resocijalizaciji povratnika sa stranih ratišta.

Zatvorsko osoblje, kako su naveli, obučeno je za preventivni rad sa osuđenim povratnicima.

“Izrađena je procjena rizika za identifikaciju radikalizovanih zatvorenika i onih kojima prijeti radikalizacija. Uspostavljena su sredstva za vjersko savjetovanje zatvorenika”, kaže se u saopšrenju.

Iz MUP-a su kazali da imaju kvalitetnu saradnju sa organizacijama civilnog društva u osmišljavanju aktivnosti podizanja svijesti, posebno među mladima.

Najčitanije

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će...