fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredlog rezolucije o Jasenovcu uvršten u dnevni red

Predlog rezolucije o Jasenovcu uvršten u dnevni red

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore prihvatila je predlog da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Za Predlog su glasala 42 poslanika.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić rekao je da Rezolucija o genocidu u Jasenovcu treba da posluži na čast svim građanima Crne Gore.

On je kazao da nema bezgrešnih i nevinih koliko god se oni trudili da se predstave takvim.

“Postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga i ovdje danas u Skupštini izlazimo sa ovim predlogom jer grijeh je zaboraviti na njih, na njihovu istinu, na pravo da govore, da se čuju i kada ih više nema”, naveo je Mandić.

On je rekao da ne zaboraviti znači sjećati se.

“A sjećati se stradanja, ubijanja i patnja hiljada ljudi u vremenu pomahnitalog zla, moralna je pouka da je čovjek odgovoran da se suoči sa istinom o sebi i drugima”, rekao je Mandić.

On je istakao da Predlog rezolucije o Jasenovcu nije okrenut ni protiv koga, “osim protiv ljudskog zla”.

“Smisao predloga rezolucija nije da sudi, već da se približi i bolje razumije saznanje da je zlo samo zlo, bez obzira ko ga je počinio. On nije odgovor na zahtjev za ispravljanjem nepravdi istorije, jer nema pravde za žrtve bez prava na sjećanje”, rekao je Mandić.

Kako je dodao, sjećanje na žrtve može samo povećati solidanrost među ljudima, diprinoseći većem razumijevanju i toleranciji u društvu.

“Ono je potvrda kolektivne svijesti jednog naroda i zemlje da uči iz istorije, ne da bi se svetili u budućnosti, nego da bi je učinili mirnijom , razumnijom i stabilnijom”, poručio je Mandić.

On je istakao da će sa liderom Demokratske narodne partije Milanon Kneževićem predložiti amandman koji podržava parlamentarna većina.

“Rezolucija će dobiti širi oblik i zvaće se Rozolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mathauzen”, naveo je Mandić.

Skupština je prihvatila i predlog poslanika Socijaldemokrata Nikole Zirojevića da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti Predlog rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...