fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredlažu nadzorno tijelo za praćenje izbornih zakona

Predlažu nadzorno tijelo za praćenje izbornih zakona


Podgorica, (MINA) – Odbor za izbornu reformu obrazovaće nadzorno tijelo za praćenje primjene usvojenih zakona, a odluke u Odboru donose se tročetvrtinskom većinom ukupnog broja članova, predviđeno je amandmanima Demokratske Crne Gore.

Ta stranka predložila je devet amandmana na Predlog odluke o izmjeni odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva o kojoj će danas raspravljati crnogorski Parlament.

Demokrate predlažu da se promijeni naziv odluke o obrazovanju Odbora i da ona glasi „odluka o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva“.

“Predloženim amandmanima mijenja se naziv Odbora u čijoj nadležnosti treba da bude sveobuhvatna reforma izbornog i drugog zakonodavstva, a ne samo dalja reforma”, navodi se u amandmanima u koje je Agencija MINA imala uvid.

Predlažu se da se precizira da je cilj Odbora implementacija svih preporuka OEBSA/ODIHR saglasno Ustavu Crne Gore, a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces.

„Implementacija svih preporuka OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih 2018. godine, saglasno Ustavu, u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces, posebno Državne izborne komisije i Agencije za spječavanje korupcije“, navodi se u amandmanima.

Odboru se, u skladu sa predlogom Demokrata, omogućava da odobrava i predlaže predlog Zakona o medijima, a ne samo da razmatra Nacrt zakona o medijima, kako je to bilo precizirano u predloženoj odluci.

„Predloženim amandmanom omogućava se Odboru da odobrava i predlaže predlog Zakona o nacionalnom I javnom emiteru RTCG, a ne samo da razmatra nacrt zakona kako je to bilo predviđeno u odluci“ navodi se u amandmanima.

Njima se predviđa da je zadatak Odbora definisanje pravnog rješenja koje će omogućiti izbor novog Savjeta RTCG odmah nakon usvajanja novog zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, uz usklađivanje propisa sa međunarodnim standardima umjesto u primjerenom roku, kako je bilo predviđeno.

U predlogu amandmana precizira se da izuzetno u slučaju da se princip konsenzualnog ne može postići, Odbor odlučuje tročetvrtinskom većinom ukupnog broja članova.

Za donošenje odgovarajuće odluke Odbora potrebno je da za odluku od 14 glasa najmanje 11 članova, a ne samo sedam, kako je slučaj bio do sada.

Zadatak Odbora, prema jednom od amandmana, je da definiše model za obrazovanje nadzornog tijela za praćenje dosljedne primjene usvojenih zakona i podzakonskih akata za ostvarivanje prava I sloboda učesnika u izbornom procesu.

Predlog Demokrata je da Odbor može predložiti Kolegijumu Predsjednika Skupštine i druge modele za implementaciju i nadzor dogovorenih rješenja.

Najčitanije