fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoznavanje istorije najbolji lijek u borbi protiv zabluda

Poznavanje istorije najbolji lijek u borbi protiv zabluda

 

Podgorica, (MINA) – Poznavanje nespornih istorijskih činjenica i bogatstva kulture svoje države, najbolji je lijek u borbi protiv zabluda, a često i zle namjere, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je danas, zajedno sa ambasadorkom Bugarske u Podgorici Meglenom Plugčievom, otvorio u holu Skupštine izložbu “Crna Gora i Bugarska na karti Evrope od devetog do 20. vijeka”, u okviru koje je izloženo 15 mapa iz arhiva dvije države.

Brajović je kazao da je oduvijek bilo izazova koji su Crnu Goru i njene geografske, istorijske i duhovne međe dovode u pitanje, i da će ih uvijek biti.

„Smatram da najbolji lijek u borbi protiv zabluda, a često i zle najmere prestavlja poznavanje nespornih političkih činjenica i bogatstvo kulture svoje države, kao i kontekst vremena i okruženja“, rekao je Brajović.

Govoreći je rekao da Crna Gora i Bugarska imaju izvanredne prijateljske političke, ekonomske, kulturne i druge odnose .

On je odao priznanje Bugarskoj što je, tokom predsjedavaja Savjetom Evropske unije, vratila u fokus važnost politike proširenja, što je, kako je naveo, za Crnu Goru kao prvu sljedeću članicu zajednice evropskih naroda od ogromnog značaja.

Kako je kazao, grafički istorijski prikazi na kojima je Crna Gora, pogotovo od 19. vijeka, vizuelno sve uočljivija, svjedoče ne samo o njenom geografski važnom položaju, već i o istorijskoj konstanti, borbi za potvrđivanjem svoje samobitnosti i nezavisnosti.

Plugčieva je kazala da je cilj izložbe da prikaže dugotrajno interesovanje evropskog svijeta za Crnu Goru i Bugarsku, kao i da postepeno obogati saznanja i predstavu o njima preko kartografije.

Ona je istakla veliko interesovanje kartografa za Crnu Goru kroz istoriju, od mapa rimskih puteva, preko brojnih iz perioda Venecije od 14. do 18. vijeka, a čak je i na mapama Otomanskog carstva Crna Gora prikazana odvojeno.

Kako je navela, geografski položaj Bugarske kao dio „jedinstvenog suvozemnog prolaza“ između Evrope, Azije i Afrike, opredjeljuje trajno interesovanje evropske geografske nauke za njega.

“Na mapama je vidljivo da je Bugarska kao vječita raskrsnica između Evrope i Azije, hiljadama godina bila zaposjednuta narodima raznih civilizacija“, navela je Plugčieva.

Ona je predložila da dvije zemlje organizuju predstavljanje izložbe u Briselu, kako bi omogućili da njihovi partneri obogate i unaprijede znanje o Crnoj Gori i regionu.

Najčitanije