fbpx
NaslovnicaCrna GoraPozivaju građane da prijave sumnjive vijesti o COVID-19

Pozivaju građane da prijave sumnjive vijesti o COVID-19

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i portal Raskrinkavanje.me pozvali su građane da im prijave sumnjive vijesti koje se tiču COVID-19, a koje primijete u medijima i na društvenim mrežama, ili ih dobijaju preko SMS-a, vajbera ili drugih platformi.

Iz CDT-a su kazali da pandemiju koronavirusa, prati i takozvana infodemija, to jest širenje brojnih dezinformacija koje su vezane za gotovo sve aspekte života građana u kriznoj situaciji.

Kako su kazali, građani su ključni faktor u savladavanju pandemije i infodemije i prva brana širenju virusa, ali i širenju lažnih i neprovjerenih informacija o COVID-19.

„Zato ih pozivamo da nam prijave sumnje na širenje lažnih informacija i narativa, a mi ćemo ih, u okviru projekta Raskrinkavanje.me, provjeriti, objaviti naše zaključke i povratno ih informisati“, kaže se u saopštenju CDT-a.

Prema njihovim riječima, budući da su ključni mediji, u najvećem broju slučajeva, svoj zadatak obavljali profesionalno i u skladu sa javnim interesom, posebnu pažnju treba obratiti na portale “na periferiji” crnogorskog medijskog prostora.

Ti portali su, smatraju u CDT-u, nerijetko baza za pokretanje lanca lažnih vijesti koje se onda, svjesno ili ne, šire na društvenim mrežama, a svoje mjesto nađu i kroz cirkularne poruke.

„Zato je poziv u stvari poziv na građanski aktivizam i pomoć u suzbijanju svih negativnih pojava koje prate pandemiju. Ovo je poziv da zajednički spriječimo obmane i manipulacije koje za posljedice između ostalog mogu imati i ugrožavanje zdravlja ljudi“, kazali su iz CDT-a.

To je, kako su naveli, i poziv na akciju protiv stigmatizacije zaraženih, ali i opasnih pokušaja širenja kažnjivih i diskriminatornih narativa protiv čitavih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Iz CDT-a su kazali da im građani mogu pisati preko portala Raskrinkavanje.me, ili direktno preko društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram.

Oni su podsjetili da su, u saradnji sa kolegama iz regiona i kompanijom Viber Rakuten, pokrenuli vajber zajednicu “COVID-19 Provjereno” na kojoj se mogu naći sve relevantne informacije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore vezane za tu oblast.

„Pažljivo čitajte, filtrirajte informacije i razmislite prije postavljanja ili proslijeđivanja sumnjivih poruka“, poručili su iz CDT-a.

Najčitanije