fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoziv za podnošenje predloga projekata za organizacije iz regiona

Poziv za podnošenje predloga projekata za organizacije iz regiona

Podgorica, (MINA) – Fond za Zapadni Balkan /Western Balkans Fund – WBF/ raspisao je javni poziv za podnošenje predloga projekata za kvalifikovane subjekte iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

U zajedničkom saopštenju Evropske unije (EU) i WBF-a navodi se da je to četvrti javni poziv za podnošenje predloga projekata od osnivanja Fonda 2017. godine, ali prvi koji se sprovodi uz podršku EU, koja kofinansira regionalne grantove kroz IPA fondove.

“Organizacije civilnog društva su primarni korisnici zajedničke aktivnosti EU/WBF, a osim njih kao potencijalni primaoci grantova su i udruženja, fondacije, neprofitne organizacije, regionalne mreže, lokalne i regionalne javne ustanove ili institucije, kao i poslovna udruženja neprofitnog karaktera”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je javni poziv za podnošenje predloga projekata otvoren do 23. decembra, odnosno 45 dana.

“Stručni tim Fonda će, kroz info sesije po regionu, pružiti priliku svim zainteresiranim stranama i potencijalnim dobitnicima da iz prve ruke dobiju detaljne informacije o kriterijumima i procesu prijavljivanja, kako pronaći partnerstva u regionu kao i ostalim bitnim temama vezanih za poziv i aplikacioni proces”, ističe se u saopštenju.

U Crnoj Gori će info sesije biti održane 17. novembra u Kotoru i 6. decembra u prostoriji Ministarstva vanjskih poslova.

Fond za Zapadni Balkan je, kako se navodi, međunarodna organizacija koju su osnovala ministarstva vanjskih poslova Zapadnog Balkana i predstavlja jedinstven regionalni mehanizam koji predvodi novi duh saradnje u region.

“Kroz podršku regionalnih projekata, Fond direktno doprinosi unapređenju saradnje unutar regiona, čineći je vidljivijom, pristupačnijom, a samim tim i sve više prepoznatljivom investicijom koja donosi značajne rezultate kroz mala ulaganja za čitav Zapadni Balkan”, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je od 2017. do prošle godine, Fond primio 890 prijava različitih organizacija civilnog društva i ostalih aktera, direktno uključujući 3.430 organizacija, doprijevši do više od deset hiljada građana.

“Zahvaljujući podršci EU, četvrti javni poziv za podnošenje predloga projekata će biti najveći do sada po finansijskoj podršci korisnicima grantova, kao i po broju podržanih projekata”, ističe se u saopštenju.

Prijave se mogu podnijeti putem online aplikacije koja se nalazi na službenoj web stranici Fonda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije